Το απόρρητο έγγραφο Γιούνκερ που δόθηκε στους ηγέτες της Ε.Ε.

Την 8σελιδη έκθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ενοποίηση της ευρωζώνης μοιράστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εκεί έφτασε στους... Financial Times!

Όπως και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν υπεγράφη ποτέ έτσι και η απόρρητη έκθεση Γιούνκερ έφτασε στα χέρια του Peter Spiegel και των Financial Times. Ο γνωστός δημοσιογράφος, μάλιστα, το tweet-αρε. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε κανείς να τον διαψεύσει.

Η 8σελιδη έκθεση του προέδρου της Κομισιόν αφορούσε στην ενοποίηση της ευρωζώνης και επανέφερε τις προτάσεις ακριβώς για αυτό. Ανάμεσα στις προτάσεις που περιλαμβάνει είναι η πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού μόνο για την ευρωζώνη και νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα υπηρετούν το ευρώ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αναλυτική έκθεση Γιούνκερ είναι μια πρώτη ένδειξη πως σκοπός του Γιούνκερ είναι πως θέλει να πιέσει για τη μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά τις περί του αντιθέτου φωνές από πολλά κράτη μέλη.

Το πλήρες προσχέδιο για τα νέα μέτρα ενοποίησης της ευρωζώνης πρόκειται να παρουσιαστούν σε Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο. Το προσχέδιο θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Σχόλια