Τι σχεδιάζει το υπουργείο για τους διαγεγραμμένους "αιώνιους" φοιτητές


Εφόσον η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε τη βούληση να καταργήσει τη διαγραφή των "αιώνιων" φοιτητών, τίθεται το θέμα τί θα γίνει με όσους έχουν ήδη διαγραφεί. Πρόκειται για 153.000 άτομα που έχουν διαγραφεί από τον Σεπτέμβρη έως και σήμερα στα οποία το υπουργείο θέλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Έθνους", αυτό θα καταστεί δυνατό μέσα από μια διαδικασία προσωπικών συνεντεύξεων κι ένα «συμβόλαιο» μεταξύ φοιτητών και των αρμόδιων οργάνων των σχολών για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των σπουδών τους.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα στείλει τις επόμενες ημέρες εγκύκλιο στην οποία θα υπάρχει μια γενική πρόσκληση προς τους αιώνιους φοιτητές, ώστε να προσέλθουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να δηλώσουν εάν επιθυμούν να εγγραφούν και πάλι. Είναι ωστόσο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να επανεγγραφούν όλοι. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα πρέπει να εξηγήσουν στα αρμόδια όργανα για ποιον λόγο δεν κατάφεραν να πάρουν το πτυχίο τους εγκαίρως. Γενικά κριτήρια για την εγγραφή των αιωνίων δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν, καθώς η κάθε περίπτωση για το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζεται ξεχωριστή.
Επίσης, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνάψει ο κάθε φοιτητής που επιθυμεί την επανένταξή του στο τμήμα ένα είδος συμβολαίου με το οποίο θα κληθεί να δεσμευτεί ότι θα πάρει το πτυχίο του σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλει.
Από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία μελετά το θέμα και έχει ξεκινήσει επαφές και με τους αρμόδιους φορείς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να εγγραφούν και πάλι, να το κάνουν ακόμη και ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έπειτα από 6 μήνες ή 1 χρόνο), ώστε να ρυθμίσουν διάφορα οικογενειακά ή επαγγελματικά ζητήματα.

Σχόλια