Τι λένε οι τραπεζίτες για την τετράμηνη παράταση

Της Νένας Μαλλιάρα
Για ένα «καυτό» δίμηνο μέχρι τα τέλη Απριλίου και μία συνεχή «διαπραγμάτευση» με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ σε όλη τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος για την Ελλάδα που δόθηκε με την «πολιτική απόφαση» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάνουν λόγο οι τραπεζίτες.
Επαναλαμβάνοντας όσα έχει επισημάνει από καιρό το Capital.gr, ότι δηλαδή η πραγματική έκβαση των πραγμάτων για τη χώρα θα κριθεί με τη λήξη του α΄ εξαμήνου αναλόγως με την επιτυχή ή όχι ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι η επί της ουσίας «διαπραγμάτευση» με τους εταίρους ξεκινά μετά τη σημερινή υποβολή των προτάσεων της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της στην Οικονομία. Η αξιολόγηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων αυτών θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, που μέχρι στιγμής είναι σε πολιτικό επίπεδο. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι άμεση, αλλά και στα τέλη Απριλίου, όπου μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στο διάστημα αυτό, το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιάζεται στον απώτερο στόχο της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της Οικονομίας, η οποία δεν έχει άλλα περιθώρια να μείνει στον «πάγο». Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθεί να προωθηθούν δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να παρεκκλίνουν από τον στόχο της δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα μπορεί «πρώτα να παράξει, ώστε να μπορέσει μετά να μοιράσει».

Για τις τράπεζες, το διάστημα αυτό θα έχει την εγγύηση της ρευστότητας από το ευρωσύστημα και θα χαρακτηριστεί από τη στενή συνεργασία κυβέρνησης και ΕΚΤ σε όλο το φάσμα των τραπεζικών αποφάσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα στην εβδομάδα αυτή θα επιστραφούν στο Λουξεμβούργο, έδρα του ESM, τα 11 δις. ευρώ του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα ανοίξει μία διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών πριν από την υλοποίηση κάθε σχεδίου της κυβέρνησης που αφορά στον τραπεζικό τομέα. Πρώτο δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση αυτή είναι η απόφαση του SSM να «κόψει» την υποψηφιότητα του κ. Γ. Μιχελή για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, ενώ έπεται το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr («Ανοίγει» διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια), «στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι καταλυτικός για οποιαδήποτε απόφαση, αφού βάσει του θεσμικού πλαισίου που ισχύει, η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών πανευρωπαϊκά έγκειται στην «ιδιοκτησία» της. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν όπως τα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ή ακόμα και καθόλου».

Επισημαίναμε μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ, φαίνεται πως εντάσσεται και η κίνηση της κυβέρνησης να ανεβάσει το όριο για την εκτέλεση πλειστηριασμών στα 400.000 ευρώ, «προεξοφλώντας» ότι το ύψος αυτό θα κουρευτεί, ενδεχομένως και στο μισό, από την ΕΚΤ.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια