Τα hedge funds περιμένουν να ποντάρουν με την ελληνική ανάκαμψη

Για κάποιους μπορεί να είναι τραγωδία, για άλλους μπορεί να είναι μια έξοχη ευκαιρία για κέρδος. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι ένα στοίχημα που προορίζεται μόνο για «γενναίους» επενδυτές.

Όπως αναφέρει το CNBC, η άλλη όψη της ελληνικής κρίσης δεν είναι η τραγωδία, αλλά η ευκαιρία για κάποιους ευφυείς ή ριψοκίνδυνους επενδυτές που αναζητούν τις ευκαιρίες ανά τον κόσμο – κάπου εκεί στο χάρτη έχουν εντοπίσει και την Ελλάδα. Μετά από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, σημειώνει το άρθρο, η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μια ανανεωμένη μεταβλητότητα στις τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται το υπάρχον πρόγραμμα, το πακέτο διάσωσης, τη ρύθμιση του χρέους, ενώ στο βάθος υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός Grexit που θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτή επίδραση σε οπλόκληρη την ήπειρο.

«Εν μέσω αυτής της αναταραχής οι διαχειριστές των hedge fund έχουν βγει και πάλι έξω για... ψώνια από το παζάρι της Ελλάδας. Ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα τους έχει κρατήσει μακριά από επιθετικές επενδύσεις». Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μικρή ομάδα από hedge funfs που στοιχηματίσουν υπέρ της ελληνικής ανάκαμψης και πρόκειται για τους: Third Point, York Capital Management, Alden Global Capital, Greylock Capital Management and Eaglevale Partners.

Η φτηνή Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν η κρίση θα επιλυθεί», λέει στο CNBC ο Ντιέγκο Φέρο, συν-επικεφαλής της Greylock, για να συμπληρώσει, «αλλά αν νομίζει κανείς ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί και ότι η Ελλάδα θα παραμένει στην ΕΕ, τότε δύο τινά συμβαίνουν: είτε η Ελλάδα είναι πολύ φθηνή, είτε οι χώρες της περιφέρειας είναι πολύ ακριβές».

H Greylock έχει ποντάρει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και τραπεζικές μετοχές όπως της Alpha Bank, σύμφωνα με τον Φέρο. Από την άλλη, η York βλέπει τη νέα μεταβλητότητα ως σημείο εισόδου, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά την επενδυτική στρατηγική του fund. Η εταιρεία του Τζέιμς Ντίναν μείωσε την έκθεσή της σε ελληνικούς τίτλους το προηγούμενο έτος, αλλά επανήλθε κατά την πρόσφατη αστάθεια καθώς θεώρησε ότι υπάρχει υπερβολικά χαμηλές αποτιμήσεις. Η York κατέχει τόσο ομόλογα, όσο και τραπεζικές μετοχές ποντάροντας ότι στο άμεσο μέλλον θα κερδίσουν σε αξία.

Επιφανείς επενδυτές

Κατά το CNBC υπάρχουν πολλοί επιφανείς επενδυτές που περιμένουν να δουν τι θα συμβεί και αναλόγως να πράξουν. Ο ιδρυτής της Paulson & Co., Τζον Πόλσον σημειώνει: «Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, αλλά χρειαζόμαστε πολιτική βεβαιότητα. Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί η σταθερότητα, εμείς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας». Αυτή τη στιγμή η εταιρεία του Πόλσον κατέχει τραπεζικές μετοχές (Πειραιώς και Alpha).

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ιδιωτικά funds που ποντάρουν σε ελληνικές μετοχές. Κάποια από αυτά είναι τα εξής: Emerging Sovereign Group, Dalton Investments (σε τραπεζικές μετοχές), Pine River Capital Management και Wellington Management Co.

Κατά το CNBC, η Ελλάδα συνολικά δεν ενδείκνυται για μεγάλο «παιχνίδι» από τους επενδυτές. Ο Άρθουρ Σάλζερ της Northland Wealth Management στο Οντάριο σημειώνει πως λίγοι είναι αυτοί που ποντάρουν αυτή τη στιγμή σε μετοχές και ομόλογα της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Το ίδιο παραδέχεται και ο Έρικ Σίγκελ της Citi Private Bank: «μόνο λίγοι διαχειριστές έχουν κανει τοποθέτηση και αυτή όμως είναι μικρή. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η αβεβαιότητα».

Μειώθηκαν οι επενδύσεις

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι επενδύσεις των hedge funds σε ελληνικές μετοχές μειώθηκε σε 270 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου, από 396 εκατομμύρια δολάρια που ήταν στα τέλη Ιουνίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό του ελληνικού χρέους ανήκει πλέον σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.

Κατόπιν τούτο ο Νταν Λεμπ της Third Point σημειώνει πως η επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα είναι ενεργή: ««Πιστεύουμε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές αυτό το μήνα, η Ελλάδα θα αρχίσει να βιώνει ακραίες πιέσεις ρευστότητας στις αρχές Μαρτίου». Κατά τον Λεμπ η Γερμανία, τελικά, θα εργαστεί για την παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ. Πάντως, υπάρχουν και παραδοσιακοί πελάτες των ελληνικών τίτλων που τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν λόγω της κατάστασης. Ο Πολ Σίνγκερ της Elliott Management λέει επ' αυτού: «Η Ελλάδα [όπως και το σύνολο της Ευρώπης], πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα από τους σημερινούς ρυθμούς. Η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι τρομακτικές και η ύφεση έφτασε ήδη στον έβδομο χρόνο και συνεχίζεται».

Οι χαμένοι

Υπάρχουν κι εκείνοι που πόνταραν στην Ελλάδα και έχασαν. Τρανό παράδειγμα η Eaglevale Partners που ελέγχεται από τον άνδρα της Τσέλσι Κλίντον, τον Μαρκ Μεζίνσκι που είδε την επένδυσή του (15 εκατ. δολάρια) να χάνεται κατά 48% το 2014. Κάποιοι, πάντως, δεν αποθαρρύονται από τις χασούρες. Όπως η Alden Global Capital. Γενικώς οι επενδυτές θεωρούν πως οι πιθανές επιπτώσεις από ένα Grexit είναι παραφουσκωμένες. Ο Φέρο το πιστεύει ακράδαντα αν και δεν θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. «Σαφώς θα γίνει φθηνότερη αγορά αν φύγει από το ευρώ, αλλά μπορεί να πει κανείς πως θα έρθει το τέλος του κόσμου; Όχι, οι χώρες δεν εξαφανίζονται».

Σχόλια