Νέα στοιχεία στην Λίστα Λανγκάρτ - Από την πρώτη λίστα έλειπαν τρία ονόματαΕνας από τους πλέον κρίσιμους μάρτυρες στη δίκη του πρώην υπουργού Γιωργου Παπακωνσταντίνου καταθέτει σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκειται για τον Απόστολο Δελτσίδη που έκανε τις πραγματογνωμοσύνες για τις όποιες αλλοιώσεις στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Δελτσίδης, εξειδικευμένος αστυνομικός που υπηρετεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο και την Εισαγγελέα της έδρας.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ελέγχθηκε τόσο το usb... με τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ (της πρώτης λίστας που έφρασε από τη Γαλλία) αλλά και της νέας λίστας, που ήρθε στη χώρα μας όταν πια είχαν αρχίσει οι έρευνες για την υπόθεση.

Από τη σύγκριση προέκυψε, σαφώς, ότι η παλιά λίστα είχε τρία αρχεία λιγότερα, δηλαδή 2059 ενώ η δεύτερη 2062.

Η Εισαγγελεας μάλιστα μετά από βροχή ερωτήσεων προς τον μάρτυρα ζήτησε να διατάξει το Δικαστήριο την κατάσχεση του υπολογιστή που χρησιμοποίησε η γραμματέας το Ευ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, για να ανοίξει την παλιά λίστα τον Οκτώβριο του 2012.

Η Εισαγγελέας επίσης ζήτησε, τώρα, να γίνει πραγματογνωμοσύνη σε αυτόν τον υπολογιστή και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

Η κατάθεση Δελτσίδη

«Δουλέψαμε επάνω στο πειστήριο, δηλαδή στο usb αλλά και στο cd. Μέσα στο usb βρέθηκαν 2059 αρχεία λογιστικών φύλλων, από την έρευνα μας προέκυψε πότε είχε γίνει η εγγραφή αλλά και πότε είχαν γίνει οι όποιες μεταβολές, δηλαδή εκτυπώσεις η άλλες αναπαραγωγές. Αναλύσαμε όλα τα δεδομένα τα οποία και καταγράφονται αναλυτικά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης», ανέφερε ο μάρτυρας κατά την κατάθεσή του.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε μήπως αν αυτό το usb είχε προέλθει από cd η τι άλλο;

Δελτσίδης: Είχε προέλθει από άλλο usb.

Πρόεδρος: Μπορεί να γίνει αλλοίωση σε cd;

Δελτσίδης: Μπορεί να γίνει αλλά θα αφήσει ίχνη.

Πρόεδρος: Μπορεί κάποιος δηλαδή να παραλείψει κάποια αρχεία;

Δελτσίδης: Ναι μπορεί είναι θέμα χρήστη.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ανέφερε ότι βρέθηκαν αρχεία που ανοίχθηκαν χωρίς ωστόσο να αποθηκευθούν, στις 4 Αυγούστου του 2010 αλλά και αργότερα από διάφορους χρήστες. Μεταξύ αυτών και χρήστης «Σοφία» ( πρόκειται για την γραμματέα του Ευ.Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, όπως και η ίδια παραδέχθηκε και ενώπιον του Δικαστηρίου).

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν στο δεύτερο cd που έφθασε από τη Γαλλία για να συγκριθεί με την παλιά λίστα, απ΄όπου και διαπιστώθηκε ότι η παλιά δεν είχε τρία αρχεία ( εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε συγγενείς Παπακωνσταντίνου).

Σε αυτή τη νέα λίστα ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκαν 2062 αρχεία και οι όποιες εγγραφές που είχαν γίνει σε αυτό το cd και περιέγραψε ποιά ακριβώς αρχεία περιείχε και ποιά αρχεία έλειπαν από την παλιά.

Ερωτήσεις Εισαγγελέως

Στο σημείο αυτό η Εισαγγελέας της έδρας κυρία Ξένη Δημητρίου εξέτασε εξαντλητικά τον μάρτυρα- πραγματογνώμονα σχετικά τόσο με τις έρευνες του στο usb αλλά και στη νέα λίστα (cd) έφθασε από τη Γαλλία, όταν πια οι έρευνες για την υπόθεση είχαν δρομολογηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Εισαγγελέας: Ποίος χρήστης άνοιξε κάποια αρχεία στο usb;

Mάρτυρας: Ο χρήστης «Σοφία» (δηλαδή η γραμματέας Βενιζέλου).

Ο μάρτυρας εξήγησε στο Δικαστήριο πως αν υπήρχε και ο υπολογιστής πάνω στον οποίο έγιναν οι όποιες τροποποιήσεις στο usd από την Σοφία Μπέλμπα, η πραγματογνωμοσύνη θα ήταν πιο πλήρης.

Η Εισαγγελέας μάλιστα πρότεινε να διαταχθεί τώρα να βρεθεί ο υπολογιστής και να γίνει σε αυτόν πραγματογνωμοσύνη.

Σχόλια