Ενοχος δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της CIA για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ερωμένη του

Ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους θα δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της «αμέλειας» για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα χέρια της ερωμένης του, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τρία δικόγραφα, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, υποβλήθηκαν σε δικαστήριο στη Βόρεια Καρολίνα σχετικά με την υπόθεση αυτή που αφορά την «μη εξουσιοδοτημένη ανάκτηση και κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων».

Τα δικόγραφα, τα οποία έχει υπογράψει ο Ντέιβιντ Πετρέους, υποδεικνύουν ότι «θα δηλώσει ένοχος στην κατηγορία» της αμέλειας, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μαρκ Ραϊμόντι.

«Ο κατηγορούμενος υπέβαλε εθελοντικά μια συμφωνία για την ομολογία της ενοχής του», αναφέρει το ένα από τα έγγραφα, το οποίο έχει υπογραφεί στις 22 Φεβρουαρίου από τον Πετρέους, τους δύο συνηγόρους του και τρεις ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Ο Πετρέους κινδύνευε με ποινή κάθειρξης συνολικά οκτώ ετών για τη διαρροή των εγγράφων, για παρακώλυση δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας, με βάση την πρόταση των εισαγγελέων, καθώς και στην καταβολή προστίμου ύψους 100.000 δολαρίων.

Το FBI είχε προτείνει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην διευθυντή της CIA όταν ανακαλύφθηκαν απόρρητα έγγραφα στον υπολογιστή της Πόλα Μπρόντγουελ, της βιογράφου του Πετρέους, με την οποία ο στρατηγός ε.α. διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.

Τα «μαύρα βιβλία»

Ο Πετρέους είχε παραιτηθεί από τη CIA τον Νοέμβριο του 2012, αφού είχε παραδεχθεί ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση από το 2011 με την Μπρόντγουελ.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA είχε διαβεβαιώσει ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία ανακαλύφθηκαν στον υπολογιστή της Μπρόντγουελ δεν έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Στη συμφωνία που υπέβαλε ο Πετρέους παραδέχεται ότι μετέφερε οκτώ φακέλους με έγγραφα που ο ίδιος χαρακτηρίζει «άκρως απόρρητα» σε μια οικία στην Ουάσιγκτον όπου πέρασε ένα σαββατοκύριακο, την 28η Αυγούστου, με τη βιογράφο του. Αφησε τους φακέλους αυτούς, που ο ίδιος ονόμαζε «black books» («μαύρα βιβλία») στην οικία αυτή ώστε να «να έχει πρόσβαση» στο περιεχόμενό τους η Μπρόντγουελ, η οποία προετοίμαζε τότε τη βιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 2012. Κατόπιν ανέκτησε τα απόρρητα έγγραφα, την 1η Σεπτεμβρίου 2011, και τα μετέφερε στην κατοικία του στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τα δικόγραφα.

Πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πετρέους είναι απίθανο να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης.

Οι συνήγοροί του έχουν προτείνει στο δικαστήριο να τού επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 40.000 δολαρίων και δύο χρόνια κοινωφελούς εργασίας.

Ο Πετρέους, ένας από τους πλέον παρασημοφορημένους στρατηγούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, διακρίθηκε για τη δράση του στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σχόλια