Γκάλοπ ZDF: Το 52% των Γερμανών θέλουν να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ

Φανερή αλλαγή στις στάσεις των Γερμανών πολιτών, σε ό,τι έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καταδεικνύει η πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η γερμανική κρατική τηλεόραση.
Σύμφωνα με το γκάλοπ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, το 52% των Γερμανών πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Το 40% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο κοινό νόμισμα, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 8% που δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο γκάλοπ του Φεβρουαρίου το ποσοστό εκείνων που ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ήταν στο 41%.
Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, εκείνοι που ήθελαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα (52%), ενώ υπήρχε και ένα ποσοστό εκείνων που έκλειναν προς το Grexit ήταν στο 41%. Όπως σημειώνει και το συνοδευτικό άρθρο της ZDF: «Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την κρίση του ευρώ, προφανώς ώθησε τους Γερμανούς πολίτες να επανεξετάσουν τη στάση τους».


Η αλλαγή του κλίματος αποτυπώνεται και σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις…μόλις το 11% πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αξιόπιστο τρόπο έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, τη στιγμή που το 80% λέει πως δεν έχει υπεύθυνη στάση. Επίσης, μόνο το 14% πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί. Αντιστοίχως, το 82% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Στο ερώτημα: «Αν συμβεί ένα Grexit, ποιες θα είναι επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία;», το 32% αναμένεται ισχυρές οικονομικές ζημιές, ενώ το 47% βλέπει πιο θετικά τα πράγματα σημειώνοντας πως οι ζημιές για τη Γερμανία δεν θα είναι μεγάλες. Συντριπτική είναι και η πλειοψηφία εκείνων που λένε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν προηγουμένως δεν συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις της (80%). Έτσι, μένει μόνο ένα 15% να λέει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει χρήματα έτσι και αλλιώς.Σχόλια