Κινήσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης ενόψει Eurogroup

Την αισιοδοξία τους ότι στις 24/4 θα υπάρχει κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εκφράζουν μιλώντας κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο αναγνωρίζουν οτι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Είναι ξεκάθαρο πάντως οτι η επόμενη εβδομάδα είναι ο πρώτος σταθμός ενός δύσκολου δρόμου που έχει ορίζοντα μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε λήγει και η 4μηνη παράταση με βάση και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν στο Reporter στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων με θέσεις στην εγχώρια αγορά, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά συμβιβασμό και σε δεύτερο χρόνο εάν μπορέσει να περάσει το όλο "πακέτο " από το εσωτερικό του κόμματος με δεδομένες τις ισορροπίες.

Αναμφισβήτητα την επόμενη εβδομάδα όποτε θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα υπάρξει μια πρώτη καθαρή εικόνα για το αν μπορεί τελικά να υπάρξει μια "έντιμη" ή "επώδυνη" συμφωνία και φυσικά το πώς αυτό γίνεται δεκτό στο εσωτερικό.

Τα σημεία αιχμής παραμένου τα φορολογικά, το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Για την κυβέρνηση οι κόκκινες γραμμές είναι τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης ή νέα φορολογική επιδρομή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ωστόσο αυτά για τους εταίρους επίσης αποτελούν σημεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση καθώς έχουν άμεσα αποτελέσματα και δίνουν διαπιστευτήρια "σωφροσύνης". Τούτων δοθέντος η εμπιστοσύνη των εταίρων βρίσκεται στο ναδίρ, όπως φαίνεται και απο δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Για να αποδείξει η Αθήνα ότι έχει τη βούληση για λύση τις επόμενες μέρες σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες:

- να καταθέσει προτάσεις για το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ιδίως στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ
- να προωθήσει μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης που μπορεί να φθάσουν τα 10 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς οι "θεσμοί" δεν έχουν πεισθεί από το εισπρακτικό πακέτο, που έχει παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ ύψους 6-8 δισ. ευρώ. Η ένσταση των εταίρων είναι οτι το ήδη κατατεθειμένο πακέτο είναι με μέτρα μη μόνιμης απόδοσης.

Από την κυβέρνηση, πάντως, γίνεται σαφές, ότι στόχος είναι να προωθηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα παρεμβάσεις-μέτρα για "έχοντες και κατέχοντες" ώστε επί της ουσίας να είναι αυτοί που "θα πληρώσουν το μάρμαρο" αυτή τη φορά.

Εκεί εστιάζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους για συμφωνία αλλά και αποδοχή της συμφωνίας στο εσωκομματικό πεδίο. Γι' αυτό και αποκρούουν τα σενάρια εκλογών που πάντως είναι στο τραπέζι καθώς μπορεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει νέα προωθητική δυναμική στην κυβέρνηση.


Πηγή:www.reporter.gr

Σχόλια