Το “Magic Control” που αποκάλυψε εκατομμύρια φοροδιαφυγής

Το μαγικό «στικάκι» ή «magic control» (όπως το αποκαλούν ενημερωμένες πηγές), που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στους καταθέτες σε αλλοδαπές τράπεζες να μεταφέρουν ποσά και να κάνουν αναλήψεις ή καταθέσεις σαν να βρίσκονται οι ίδιοι στο γκισέ των τραπεζών, ανοίγει επίσης με… μαγικό τρόπο και τα στόματα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα από τα «κόλπα» ή καλύτερα τα όπλα που χρησιμοποιούν ήδη οι διωκτικές αρχές οι οποίες έχουν θέσει, με βάσει αυτό το στοιχείο, υπό εξονυχιστικό έλεγχο 106 Έλληνες καταθέτες, που ερευνάται αν κρύβουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

E-Banking

Τα στοιχεία εισέφεραν (πιθανόν μετά από ανώνυμη καταγγελία) πακέτα που φέρεται να περιείχαν στοιχεία για αποστολές από τράπεζες, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, σε δικαιούχους μικροδεμάτων, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ελληνικό αεροδρόμιο. Ουσιαστικά, εκεί βρίσκονταν η επικοινωνία μεταξύ τραπεζών του εξωτερικού και εντολέων τους που διέθεταν το περίφημο «στικάκι» που τους ανοίγει το δρόμο στο e-banking και μπορούν να κινούν τις καταθέσεις τους σαν να βρίσκονταν αυτοπροσώπως σε υποκατάστημα τράπεζας σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το «μαγικό» τηλεκοντρόλ οι πάνω από 100 καταθέτες μπορούν να πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές και πληρωμές, γεγονός που οδηγεί σε – αυξημένη πιθανότητα κατά τις αρχές- φοροδιαφυγής.

Τι βρήκαν

Σε αυτά τα δέματα περιέχονταν -κατά πληροφορίες- επιστολές και τηλεκοντρόλ για χρήση e-banking, σε ξένες τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν οι: UBS AG, HSBC Dubai, BNP SA, Citybank US, PTBS Bank Julius Baer, Bank Julius Baer & CO. LTD κλπ. Το επόμενο βήμα ήταν η διασταύρωση περιουσιακών δηλώσεων με βάση τις λίστες που έχουν δημιουργηθεί και ήδη σε τουλάχιστον 20 από αυτούς έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ακίνητά τους, τραπεζικές θυρίδες κλπ. γιατί είχαν προβλήματα στην δικαιολόγηση των ποσών.

Φόβος

Πάντως, η αποκάλυψη αυτή πέραν των όποιων αποτελεσμάτων μπορεί να έχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, εισφέρει κι ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα για την επισφάλεια της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό με τέτοιους τρόπους, αφού ουδείς μπορεί να διασφαλίσει πως τα επίμαχα στοιχεία (pin, τηλεκοντρόλ κλπ.) θα φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων και όχι ελληνικών ή αλλοδαπών κυκλωμάτων που με αυτό τον τρόπο θα μπορούν πολύ εύκολα να αδειάσουν τους λογαριασμούς.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια