Κορυφώνεται το θρίλερ της διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας προϊδεάζει για επίτευξη συμφωνίας. Αυτή τη βεβαιότητα εξέφρασε και χθες μιλώντας στον ΣΕΒ, αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για το περιβάλλον που διεξάγεται η διαπραγμάτευση, αυτό της απόλυτης χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Στο Μαξίμου, όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής λύσης (ή σύγκρουσης) με τους δανειστές, είναι εξαιρετικά φειδωλοί στην ουσία της διαπραγμάτευσης, επιμένουν πάντως σιβυλλικά, ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, με αιχμή τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, το ελληνικό δράμα βρίσκεται λίγο πριν από την κάθαρσή του.

Εν αρχή ην ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επανάληψη του σκηνικού της επταμερούς (με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, του ισχυρού της ΕΚΤ και λοιπών στιβαρών "αμορτισέρ" της διαπραγμάτευσης).

Και σε τεχνικό επίπεδο ωστόσο εντείνονται οι διαβουλεύσεις, καθώς, σύμφωνα με τον πορτ παρόλ της κυβέρνησης, στόχος είναι έως και την Πέμπτη να έχουν πραγματοποιηθεί δύο -τουλάχιστον- δια ζώσης διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. Αυτό πάντως, ούτε χθες κατέστη δυνατό.

Σχέδιο Juncker

Η διαρροή του σχεδίου Juncker, την οποία διέψευσε άμεσα η Κομισιόν, προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι ουκ ολίγοι εξέφραζαν ιδιωτικά τε και δημόσια την ευαρέσκειά τους για το δια ταύτα του πλάνου.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αρχικώς 'χαιρέτισε" το σχέδιο Juncker, αναθεωρώντας λίγο μετά τη διάψευση από πλευράς Κομισιόν και μιλώντας για "υπονόμευσή" του.

Και τούτο, διότι πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκτιμούν ότι η διαρροή δεν είχε άλλο στόχο από το "κάψιμο" της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν, ώστε να "προετοιμαστούν" οι σκληροί της διαπραγμάτευσης για πιο οδυνηρές (για την Ελλάδα) αντιπροτάσεις.

Αντιδράσεις

Κι αν στην Κυβέρνηση, το εν λόγω σχέδιο φάνηκε καταρχήν θετικό και ικανό να "λύσει" τον γόρδιο δεσμό μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε, στην αριστερή πτέρυγα, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το περιεχόμενο του σχεδίου.

Σε άρθρο της με τίτλο: "σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας ετοιμάζουν οι δανειστές", η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πτέρυγας, αναφέρει, μεταξύ άλλων: "το μεταξύ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο" και τούτο, όπως εξηγεί γιατί:

"Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί."

Κατά τον αρθρογράφο: "Έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.".

Εν κατακλείδι, δια του ίδιου δημοσιεύματος, η αριστερή πτέρυγα προειδοποιεί: "Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!".

Σύμφωνα ωστόσο με τον Γ. Σακελλαρίδη, ζήτημα συνοχής στον ΣΥΡΙΖΑ από την έλευση της συμφωνίας δεν πρόκειται να υπάρξει. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη βουλή σε ένα άρθρο, ούτε συντρέχει λόγος καταψήφισής της από "διαφωνούντες". Διότι, θα έχει, όπως είπε ο ίδιος "τα χαρακτηριστικά της λαϊκής εντολής που έλαβε η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου."

Η "υποδοχή" που επιφύλαξε πάντως η Αριστερή Πτέρυγα στο "Σχέδιο Juncker", προμηνύει θύελλες.

Σχόλια