Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!

Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και «πολιτική δικαίωση», ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.

Να το πούμε ευθέως και δίχως περιστροφές και ευγένειες: Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κακή κυβέρνηση. Μπορεί να έχει μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, αλλά οι δηλώσεις υπουργών τους θα μείνουν στην ιστορία ως μνημείο ανεπάρκειας και ασχετοσύνης. Κι όχι μόνο οι δηλώσεις τους. Κι οι πράξεις τους! Με το καλημέρα έδωσαν αυξήσεις στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Κτύπησαν όσα θετικά είχαν γίνει στην Παιδεία, έδωσαν λεφτά για την αναπαλαίωση αεροπλάνων άνω των 50 ετών. Ένας κατάλογος δίχως τέλος...

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η αριστερά δεν έχει άλλα ικανότατα στελέχη που να γνωρίζουν να κάνουν την φορολογική τους δήλωση! Δεν μπορεί να είναι η αριστερά αυτό που βλέπουμε! Και το λέω με κάθε ειλικρίνεια. Για να λέμε δε τα σύκα - σύκα και την σκάφη - σκάφη, η ίδια ακριβώς ανεπάρκεια χαρακτήριζε και πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Λείπει η κοινή λογική κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυρίζουμε εδώ και χρόνια γύρω - γύρω από την ουρά μας, νομίζοντας, μάλιστα, ότι κάνουμε κάτι. Συνέχεια ασχολούμαστε με τα ίδια και τα ίδια, με μικρά και ανούσια πράγματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κάνει κάτι πιο δύσκολο από το να συμφωνήσει σε ένα νέο μνημόνιο ή να έρθει σε ρήξη με τους εταίρους. Κάτι πιο δύσκολο από το απόλυτο ναι ή το απόλυτο όχι. Καλείται, να αποκτήσει επαφή με το πεδίο της κοινής λογικής. Αν καταφέρει και το κάνει θα είναι ο ηγέτης για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το αν μπορεί να το κάνει, αν είναι πράγματι ο ηγέτης που χρειάζεται η χώρα, είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί, ότι έχει την δυνατότητα, αλλά χρειάζεται και να το αποδείξει. Αρκεί να αποφασίσει να χαράξει μία εθνική πολιτική. Την ρήξη με την Ευρώπη δεν την θέλει ο ελληνικός λαός. Την ονειρεύονται ορισμένοι ιδεοληπτικοί για δικούς τους λόγους, αλλά δεν την θέλουν οι Έλληνες. Και το μνημόνιο από μόνο του δεν είναι λύση. Αν δηλαδή δεν συνοδεύεται με μία ευρύτερη συναίνεση. Θα μπορούσαμε ήδη να είμαστε έξω από τα μνημόνια αν η αριστερά είχε συναινέσει το 2010. Δεν το έκανε. Αλλά δεν θα γυρίσουμε τώρα να κάνουμε το μάθημα της αρχαίας ιστορίας. Με το να πετροβολά ο ένας τον άλλον δεν βγαίνει κάτι. Η συναίνεση που δεν ήρθε τότε μπορεί να έρθει σήμερα. Αν δεν έρθει δεν θα μπορούμε καν να συζητάμε για το ποιος έφταιξε τότε ή στην Μικρασιατική Καταστροφή ή στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Δεν θα έχει νόημα...

Μία συμφωνία, λοιπόν, για μία νέα δανειακή σύμβαση δίχως να συνοδεύεται από ένα παράλληλο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση θα είναι σαν να πετά κανείς λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με την Ευρώπη και να κλείσει τα αφτιά του σε όσους θα τον κατηγορήσουν για «προδοσία». Η πραγματική προδοσία θα είναι να παρασυρθεί στην ρήξη. Επίσης, θα είναι ανόητο να μείνει μόνο στα όσα θα ορίζουν οι υποχρεώσεις προς του δανειστές. Οι δανειστές κάνουν την δουλειά τους και εμείς οφείλουμε να κάνουμε την δική μας. Όσες συμφωνίες και να κάνουμε με την Ευρώπη, αυτό που θα κερδίσουμε στην πραγματικότητα θα είναι μόνο χρόνος. Την άλλη, την δύσκολη δουλειά της ανάπτυξης, θα πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας.

Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ένας και μόνος πραγματικός δρόμος: Ένα new deal με τον επιχειρηματικό κόσμο. Όποιος επιχειρηματίας θέλει να έχει λόγο στα κοινά και να απαιτεί δουλειές στην Ελλάδα του μέλλοντος θα πρέπει να βάλει πλάτη τώρα στα δύσκολα. Να βάλει λεφτά, να επενδύσει στην Ελλάδα. Όλα τα μεγάλα τζάκια μέχρι σήμερα έχουν μάθει να παίρνουν δίχως να βάζουν σε δουλειές ένα ευρώ. Μιλάμε κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά! Θέλει ο άλλος να έχει τα λεφτά του στην Ελβετία και να περιμένει να πάει η χώρα στην δραχμή για να γίνει μεγαλύτερος φεουδάρχης απ’ ό,τι είναι ήδη; Μην του το επιτρέψεις Αλέξη. Άνοιξε τις πόρτες μόνο σε αυτούς που θα φέρουν πίσω λεφτά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Μόνο σε όσους θα προσφέρουν ψωμί στους πεινασμένους και δουλειά στους άνεργους.

Μην πολεμάτε, κύριοι της κυβέρνησης, τις επενδύσεις. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Μην περιμένετε από την Κίνα και την Ρωσία να μας σώσουν. Κοιτάξτε με τι όρους δάνεισε το 2011 η Κίνα την Βενεζουέλα με μόλις 6 δισεκατομμύρια δολάρια και ελάτε να το συζητήσουμε και πάλι.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την κυβέρνηση; Σίγουρα όχι! Πολλές επιλογές του ήταν τραγικά κακές. Γι΄ αυτό υπάρχουν οι ανασχηματισμοί, για να βελτιώνει ένας ηγέτης τα λάθη του. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και δημοψηφίσματα για πράγματα που έχει ήδη αποφασίσει. Μία ισχυρή κυβέρνηση θέλει που θα μπορέσει να παράγει έργο και να αναδείξει όλες τις δυνατότητες που κρύβει η Ελλάδα μας.

Κάνε την συμφωνία Αλέξη και μην διστάσεις. Αν κάτι έχεις να φοβηθείς δεν είναι η Ευρώπη αλλά η χαμένη ευκαιρία από μία μη συμφωνία. Μην ακούς τις ακραίες φωνές, στην αριστερά ή στην δεξιά. Αυτές θα χαθούν έτσι ή αλλιώς μόλις ανατείλει μία άλλη Ελλάδα.

Θανάσης Μαυρίδης


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια