Φόβοι Ευρωπαίων για Grexit

Με τη συμφωνία που θα ξαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα χρεοκοπίας και επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα είναι αισιόδοξοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στη χώρα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει οικονομικά ωστόσο μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την αποδέσμευση περαιτέρω δανείων μια τέτοια κίνηση φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, σημειώνουν ανώνυμες πηγές.

Αυτό φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολύ δύσκολη θέση, έχοντας να επιλέξει μεταξύ του να μην πληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την Τρίτη ή να μην πληρώσει συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αργότερα μέσα στο μήνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τυχόν αδυναμία εξόφλησης ρισκάρει να καταστρέψει την ολοένα μειούμενη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της αριστερής κυβέρνησης να χειριστεί τα δημόσια οικονομικά της και να επιταχύνει τη "βραδυκίνητη" φυγή καταθέσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

"Υπάρχει μια αίσθηση ότι θα χρεοκοπήσουν", ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφοντας τον διογκούμενο φόβο ορισμένων συναδέλφων του στις Βρυξέλλες. «Δεν θα ξέρεις αν είσαι στο ευρώ ή όχι» πρόσθεσε, περιγράφοντας την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά από ένα τέτοιο γεγονός, με επιβολή ελέγχων στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων.

Το Reuters συνεχίζει λέγοντας πως πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν σπεύσει να υποβαθμίσουν το ενδεχόμενο να επαληθευτεί το δυσμενέστερο σενάριο.

"Θα βρούμε μια λύση επειδή η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη", δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Michel Sapin. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποκλείουν ρητά μια χρεοκοπία ή την αβεβαιότητα που θα ακολουθούσε.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από ευρώ και να αρχίσει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους με υποσχετικούς τίτλους (IOUs), δημιουργώντας ένα δεύτερο ψηφιακό νόμισμα.


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια