Τσίπρας σε Jack Lew: Δεν θα πληρώσουμε τον Ιούνιο το ΔΝΤ

Το τηλεφώνημα έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew και πραγματοποιήθηκε βασικά επειδή στη Ρίγα αντιλήφθηκε ότι οι δανειστές δεν αλλάζουν γνώμη και απαιτούν σκληρά μέτρα, και ότι τα χαμόγελα και τα πειράγματα είναι μόνο για τις κάμερες, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ...στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η πληρωμή των δόσεων του Ιουνίου, αναφέρει ο ανταποκριτής του Mega.

Δεύτερον: Του ζήτησε να παρέμβει στην κ. Λαγκάρντ για να αλλάξει η σκληρή θέση των στελεχών του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις.

Ο Lew άκουσε με προσοχή την ενημέρωση του κ. Τσίπρα και μετά τη συνομιλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου.

«Ο υπουργός Lew», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επισήμανε (στον κ. Τσίπρα) ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός Lew χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή επειδή η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία» τονίζεται στην αμερικανική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράστηκαν στο Δ.Σ. του Ταμείου, δεν ήταν πολύ υποστηρικτικές αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησαν και από το Ταμείο να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις. Μία πηγή είπε ότι η χώρα μας και οι Ευρωπαίοι «σέρνουν τα πόδια τους» και αυτό είναι επικίνδυνο, διότι οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Οι Αμερικανοί ζητούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και όπως είπε η πηγή «χάνουν την υπομονή τους» σε βαθμό έντονου εκνευρισμού, αναφέρει ο κ. Ιγνατίου.

Σχόλια