Γερμανικό σχέδιο σοκ με βήματα τρόμου για την Ελλάδα – Ποια είναι τα δύο σενάρια

Στο σχέδιο τρόμου και τα βήματα που ετοιμάζονται να προτείνουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung.

Το πρώτο βήμα για σύγκλιση θα γίνει την Πέμπτη στο Eurogroup, όπου θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο όμως ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει κάτι τέτοιο, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα γίνει την Παρασκευή σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από την Ελλάδα, να προχωρήσει στην ψήφιση ειδικού νόμου, που θα προβλέπει την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ψηφίσει τέτοιο νόμο θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές υπάρχει και ένα πιο θετικό σενάριο: αν τελικά συκληθεί Σύνοδος Κορυφής μετά το Eurogroup, θυα αναζητηθεί πολιτιή λύση για την Ελλάδα και τελικά η Αθήνα θα λάβει παράταση έως τον Νοέμβριο και χρηματοδότηση ύψους 25-35 δισ.

Αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα σενάρια περί επιβολής capital controls δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. «Η κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, Γάλλος διπλωμάτης, ερωτώμενος από το Reuters σχετικά με το δημοσίευμα, απάντησε ότι «κυκλοφορούν διάφορα», αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση.

Σχόλια