Τα μικρά μυστικά της επιχειρηματικής συμφωνίας Χήτου - Green Cola

Τα δύο –τρία πράγματα – ή αν προτιμάτε, οι χρήσιμες μικρές λεπτομέρειες- που θα ήθελε κανείς να γνωρίζει για την επιχειρηματική συμφωνία στο χώρο των αναψυκτικών με την είσοδο του Γιάννη Χήτου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑΠ, μιας εταιρείας που κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και χρήσης των προϊόντων Green Cola για την Ελλάδα και 12 ακόμη αγορές του εξωτερικού- είναι τα εξής:

α) Ο Γιάννης Χήτος που είναι ένας εκ των μετόχων και πρόεδρος του Δ.Σ. της οικογενειακής ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., που εμφιαλώνει και διακινεί το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, ενώ παράλληλα διατηρεί μετοχική θέση και την θέση του αντιπροέδρου στο Supervisory Board της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε., που προήλθε από την πρόσφατη συγχώνευση της παλιάς Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. (την οποία είχε ιδρύσει μαζί με τους κ.κ. Ηλία και Γιώργο Γκρέκη) με τη Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. του Ομίλου Carlsberg- θα είναι εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΠΑΠ Α.Ε και στο νέο επταμελές διοικητικό της συμβούλιο η πλευρά των συμφερόντων του Ηπειρώτη επιχειρηματία θα εκπροσωπείται από δύο μέλη και η πλευρά Βενιέρη – που γίνεται απλό μέλος του Δ.Σ- θα έχει την πλειοψηφία με πέντε μέλη.

β) Ο Περικλής Βενιέρης πρώην στέλεχος της Coca Cola Hellenic Α.Ε, ο οποίος πρωτοστάτησε για να περάσει το 2011 το σύνολο των μετοχών της ΕΠΑΠ Α.Ε. στην κυριότητα της Green Cola Hellas A.E. δεν ήταν μόνος του στο επενδυτικό σχήμα. Είχε μαζί του , δύο παλιά στελέχη του Ομίλου Cosmote, τον Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο και τον επικεφαλής της AMC ( θυγατρική του Ομίλου Cosmote στην Αλβανία) Στέφανο Οκταποδά. Ο τελευταίος είναι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην ΕΠΑΠ, ενώ όπως λένε οι κακές γλώσσες της αγοράς οι σχέσεις Βενιέρη- Μαρτιγόπουλου δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους. Τα ίχνη του πρώην ισχυρού άνδρα της Cosmote αγνοούνται εδώ και καιρό από τα εταιρικά πράγματα μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς πουθ έγινε γνωστή πριν την ώρα της και δυναμίτισε τις προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών.

γ) Ο Γιάννης Χήτος θα είναι κατά ουσία η...τράπεζα που αναζητούσε ο όμιλος της Green Cola για να ενισχύσει το cash flow του.

δ) Τόσο η πλευρά Βενιέρη, όσο και η πλευρά Χήτου έχουν ένα κοινό στοιχείο: Εχουν δουλέψει και οι δύο τους με τον ένα ή άλλο τρόπο για την Coca Cola και την 3E. Ο πατέρας και ο θείος του Γιάννη Χήτου στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 άρχισαν την συνεργασία με την ία με την 3E ως εμφιαλωτές της, ενώ ο Περικλής Βενιέρης ήταν ο πρώην υπεύθυνος παραγωγής της 3E. Πάντως και όλο σχήμα μεταξύ της ΕΠΑΠ και της Green Cola θυμίζει πολύ έντονα την παλιά 3E – για παράδειγμα, η Green Cola έχει υπό τον έλεγχο της τα σήματα αλλά και τις μετοχές της ΕΠΑΠ με την τελευταία να έχει το αποκλειστικό συμβόλαιο παραγωγής της Green Cola.

ε) Το τίμημα της εξαγοράς του 25 % της ΕΠΑΠ δεν έχει γίνει (ακόμη) γνωστό. Οι δύο πλευρές θα κάνουν ανακοινώσεις για όλα τα σημεία της συμφωνίας πολύ σύντομα- ίσως και στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Σχόλια