Η "συμφωνία" του Α. Τσίπρα και η... "αφωνία" των Merkel- Hollande

Τα πράγματα βαίνουν καλώς, διαμηνύει η Αθήνα και αισιοδοξεί συγκρατημένα μετά το χθεσινό "λιώσιμο" των πάγων μεταξύ Α. Τσίπρα και J.C Juncker και  την (ακόμα μία) "εποικοδομητική" συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Η διαπραγμάτευση πάντως τούτη, έχει κάμποσα στοιχεία γκραν γκινιόλ,
όπερ σημαίνει πως ακόμη και το Μαξίμου , το οποίο βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, δεν βιάζεται να πανηγυρίσει την επίτευξη συμφωνίας. Οι Merkel- Hollande άλλωστε, επέστρεψαν το μπαλάκι στους Θεσμούς χωρίς να κάνουν απολύτως καμία δήλωση μετά τη δίωρη συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ενιαία συμφωνία δια της ...παρατάσεως
"Εμείς ζητάμε παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016, θεωρούμε ότι είναι μια πρόταση που μπορεί να γίνει δεκτή από την άλλη πλευρά αφού και εκείνοι θέλουν να τελειώνουν με την ελληνική εκκρεμότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Capital.gr, χωρίς να ...παίρνει όρκο πάντως ότι το καλό κλίμα που διαπιστώθηκε χθες στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής μεταξύ της Ελλάδας και των Εταίρων της, δεν θα ξανατιναχτεί στον αέρα, στην πορεία προς την ολοκλήρωση της Συμφωνίας.
Το νέο χρονικό ορόσημο πλέον, φέρεται να είναι η 18η Ιουνίου, οπότε και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν σε επίπεδο τεχνικό, έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, τότε η εννεάμηνη παράταση που ζητεί η Αθήνα μπορεί να λάβει "πράσινο" φως στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως, φέρεται να έχει κάνει πίσω στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και να συζητά πλέον το ύψος τους να ξεκινήσει από το 1%. Μένει να φανεί, το κενό αυτό, με πόσα και τί είδους μέτρα θα καλυφθεί.
Η ...ενιαία συμφωνία της παράτασης
Το Μαξίμου μιλώντας για την ελληνική πρόταση, τονίζει πως η παράταση που αιτείται η ελληνική πλευρά έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα είναι "απλή" επέκταση της δανειακής σύμβασης αλλά θα αποτελεί μια "ενιαία συμφωνία" με "σταθμούς" για την εφαρμογή της.
Όπερ σημαίνει πως εάν προκριθεί αυτή η λύση, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει στην παράταση αυτή, να συμπεριληφθούν όλα τα προαπαιτούμενα ( μια κι έξω) και να υπάρξει ρητή δέσμευση πως αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η χώρα καθώς και πως στο τέλος της διαδρομής θα υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.
Ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας χθες, η συμφωνία αυτή να τακτοποιεί οριστικώς την "ελληνική εκκρεμότητα" δια αυτής της μεθόδου και να δίνει εικόνα άρσης της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Εντάσεις
Ακόμη πάντως και εάν ο Πρωθυπουργός επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με τη συμφωνία υπό μάλης, στην κομματική του ενδοχώρα είναι βέβαιον πως δεν θα "προελάσει" χωρίς να συναντήσει ...αντιστάσεις.
Ήδη η Αριστερή Πτέρυγα "ακονίζει" τα μαχαίρια της και επιμένει στην ανάγκη για σύγκρουση εδώ και τώρα με τους δανειστές.
Σε κεντρικό άρθρο που δημοσιεύει η Iskra, παρουσιάζεται δημοσκόπηση για λογαριασμό του Alpha, όπου τονίζεται πως το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τη ρήξη και μόνον το 34%, ζητεί συμφωνία.
Στο ίδιο άρθρο μάλιστα, γίνεται και πάλι αναφορά στην πάγια θέση της πλατφόρμας πως "απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις".
Ο Μητρόπουλος και το μνημόνιο
 Πριν αλέκτορα φωνήσαι πάντως, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ( εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενος)  κάλεσε την κυβέρνηση να πει στο λαό: "Ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο όποια κι αν είναι η συμφωνία", εξηγώντας μάλιστα πως: "Όποια συμφωνία και να έρθει είτε είναι η δική μας, είτε είναι του κ. Γιούνκερ είτε είναι μια ενδιάμεση που θα προσεγγίζει του κ. Γιούνκερ, δηλαδή των θεσμών, η κυβέρνηση θα πάρει επώδυνα μέτρα, θα εφαρμόσει μέτρα που ποτέ στην ιστορία της η Αριστερά δεν έχει εφαρμόσει".
Δήλωση που "πάγωσε" το Μαξίμου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη: "Για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Όταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχω να πω αρκετά. Και κατ' ιδίαν όταν τον δω, αλλά όχι τώρα", προειδοποίησε.
Της Νίκης Ζορμπά

Σχόλια