Για πρώτη φορά: «Πειραγμένη» δημοσκόπηση με επίσημη παραδοχή

Η δημοσιογραφία στα καλύτερά της! Η γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων GPO, η οποία συνεργάζεται με την εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA, ξεκίνησε μία έρευνα κοινής γνώμης για το δημοψήφισμα. Ως εδώ όλα καλά και θεμιτά, Όταν, όμως, κάποιοι ιθύνοντες νόες αντιλήφθηκαν ότι αρχίζει να καταγράφει υπεροχή το «ΝΑΙ» -με βάση τα πρώτα ευρήματα της δημοσκόπησης-, άντλησαν αυτά που ήθελαν και απλώς έκαναν τη δουλειά τους, όπως την κάνουν άλλωστε τόσα χρόνια.

Ωστόσο, δεν υπολόγισαν την αντίδραση της GPO. Ο πρόεδρος της γνωστής εταιρίας δημοσκοπήσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος γνωρίζει άριστα πως να αποφεύγει τις κακοτοπιές, ως πολιτικός αναλυτής και παλιός επιστημονικός συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση (όπως μας ενημερώνει ο ιστότοποςtoperiodiko.gr) με την οποία επισημαίνει:

«Εν αγνοία της GPO και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εταιρίας, δημοσιοποιήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης αποσπασματικά ευρήματα τμήματος έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για το γεγονός αυτό, η GPO δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη και θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των συμφερόντων της. Επισημαίνουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών με τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνών – δημοσκοπήσεων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με υπεύθυνο και ολοκληρωμένο τρόπο και τη συμμετοχή των εταιριών δημοσκοπήσεων, όπως ο νόμος ορίζει. Αυτό ισχύει πάντοτε, αυτό πρέπει να ισχύσει και τώρα μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση του ελληνικού λαού».Πέτρος Παπαβασιλείου

Σχόλια