Τσίπρας: Ανοικτό τo Grexit - Εκλογές αν δεν έχω πλειοψηφία
- Πρέπει πρώτα να απασφαλίσουμε τη βόμβα» [για τη χώρα]

-Το ακραίο σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι να υπάρξει απόφαση για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

-Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα εκλογές, αν είχαμε πλειοψηφία σε βάθος τετραετίας.

-Για να συγκρουστούμε με τους θύλακες εξουσίας, να στηρίξουμε τους αδύναμους. Αν δεν εχω πλειοψηφία, θα αναγκαστώ να παώ σε εκλογές. Καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται από ό,τι γίνει στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε. Δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα, πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη»

-Μετά την 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση διαρκής φθοράς.

-Δεν είναι εύκολο όμως να πεις "δεν πληρώνω", κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Είχαμε πάντα την ελπίδα ότι θα βρίσκαμε διέξοδο. Δεν υπήρξε τελικά. Γι' αυτό το 6μηνο όμως, επαναλαμβάνω, είμαι περήφανος γιατί δώσαμε τη μάχη. Όλα τα μεγέθη είναι ανατάξιμα. Έχουμε δύσκολο δρόμο, διαρκούς αγώνα και διεκδίκησης, για να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

-Σχέσεις εκτίμησης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κριθεί όμως αν παράγεται θεσμική δυσλειτουργία.

-Δεν μπορούμε όμως να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί. Είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω.

-Δεν γίνεται να παρουσιαζόμαστε εμείς ως αποστάτες από τις αξίες, ενώ οι άλλοι δρέπουν δάφνες ιδεολογικής καθαρότητας.

-Δεν μπορούν βουλευτές να συνεδριάζουν σε ξενοδοχεία για να παίρνουν απόφαση- Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ πλειοψηφία.

-Υπάρχουν πολλά κέντρα αποφάσεων, στην ΠΓ συναντιούνται κάποιες φορές.

-Το μνημόνιο είναι λάθος συνταγή, δίνουμε μάχη να απεγκλωβιστούμε

-Αν κάποιος πιστεύει ότι στις 12/7 είχα εναλλακτική επιλογή και δεν την ακολούθησα προδίδοντας αρχές και αξίες, ας το πει δημόσια.

-Θα φτάσω ως το τέλος για να διασφαλίσω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά.

-Θα περίμενα στάση συντροφικότητας και αλληλεγγύης, στήριξη με κατάθεση της διαφωνίας μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

-Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων, και σε προσωπικό επίπεδο.

-Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν, άξιζε τον κόπο. Τα πράγματα για την οικονομία είναι αναστρέψιμα.

-Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα με θετικούς όρους. Η ελληνική σημαία κυμάτιζε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.

-Οι επιλογές ήταν ή άτακτη χρεοκοπία ή επώδυνος συμβιβασμός, ώστε να απεμπλακούμε σταδιακά από την ασφυκτική επιτήρηση.

-Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής πέσαν πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια

-Ήξερα ότι αν έκανα αυτό που λέει η καρδιά μου (και έφευγα από τη Σύνοδο Κορυφής της 12/7), την ίδια μέρα θα έπεφταν τα υποκαταστήματα των τραπεζών εκτός Ελλάδας, ότι θα τελείωνε η ρευστότητα στο εσωτερικό, ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των collaterals, θα κατέρρεε αμέσως η Eurobank και ίσως και η Εθνική. Δεν θα υπήρχε κούρεμα καταθέσεων μόνο, δεν θα υπήρχαν καν αποταμιεύσεις.-Από την Πέμπτη άρχισα να συνειδητοποιώ πως το όχι θα επικρατήσει.

-Δεν έπαιξα κορώνα γράμματα την ανθρωπιστική καταστροφή, την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων.

-Κάποιοι ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

-Η κυβέρνηση ήταν μαζί με το λαό απέναντι στους δανειστές. Αυτή ήταν μεγάλη νίκη, δεν το χαρίζουμε. Κάποιοι το ερμηνεύουν λάθρα και εκ του ασφαλούς.

-Ολόκληρος ο κόσμος είδε ότι ο λαός μας αγωνίζεται για το δίκιο του.

-Μέρκελ - Ολάντ διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενή μέτρα ενόψει δημοψηφίσματος.

-Η Μέρκελ μου είπε τότε ότι το ερώτημα θα εκληφθεί ως "ναι ή όχι στο ευρώ", και διαφώνησα κάθετα. Σε 48 ώρες δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, κόπηκε ο ELA και αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα για τις τράπεζες.

-Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση.

-Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.

-Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ.

-O δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο.

-Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών.

-Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.

-Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η Ιουλίου. Διαμορφώθηκε ένα νέο τοπίο

-Υπήρξε μια καλή διαπραγμάτευση.

Στο τραπέζι υπήρχαν συγκρουόμενες στρατηγικές.

-Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Άλλο κυβέρνηση, άλλο κόμμα.

-Υπάρχουν κάποια θεσμικά όργανα που καθόριζαν την πορεία της διαπραγμάτευσης.

-Το κόμμα είχε σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα.

-Το ερώτημα είναι κατά πόσο το κόμμα παρακολουθούσε ή συνέβαλε.

-Η κοινωνία ξεπέρασε και το κόμμα και την κυβέρνηση.

Σχόλια