ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ : Οριστική ρήξη με Λαφαζάνη και πρόωρες εκλογές

Επί ξυρού ακμής κινείται πλέον η κυβερνητική σταθερότητα με τον Πρωθυπουργό να φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και να στήνει κάλπες-εξπρές.
Μετά την προαναγγελία του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση εάν ζητήσει από την Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας κλίνει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη η οποία κατηγόρησε ευθέως την Αριστερή Πρωτοβουλία ότι πήρε απόφαση να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο «εμφύλιος» συνεχίστηκε από την πλευρά της ομάδας Λαφαζάνη που απάντησε ότι η κυβέρνηση αναζητεί «διάτρητα άλλοθι».
Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να βασίζει την δεδηλωμένη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και αναζητεί «καθαρές λύσεις» που θα ανανεώσουν την λαϊκή εντολή.
Οι πληροφορίες για εκλογές-εξπρές
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το Mega,ο Πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-εξπρές.
Απέρριψε έτσι τις προτάσεις για καθυστέρηση των σχετικών πολιτικών πρωτοβουλιών αλλά και εκείνες για δρομολόγηση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε μάλιστα έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και θα το απέστελλε σήμερα Τετάρτη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.
  • Ετσι, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι κινήσεις Τσίπρα είναι οι εξής:
  • Την Δευτέρα (πιθανότατα) θα έχουμε παραίτηση της κυβέρνησης
  • Θα θυροκολληθεί στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της.
  • Θα οδεύσουμε σε εκλογές εντός του συνταγματικού ορίου των 30 ημερών. Αν επιλεγεί το συντομότερο χρονικό διάστημα τότε η κυβέρνηση προλαβαίνει να στήσει κάλπες και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.
  • Ορίζεται υπηρεσιακός Πρωθυπουργός. Πιθανότατα θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου, έτσι θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργός – έστω και υπηρεσιακή.
Γιατί ανέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αναβάλλει για μερικά 24ωρα την παραίτηση της κυβέρνησης, αξιολογώντας τρία γεγονότα:
  1. Ανέμενε να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το δάνειο του ESM προς την Ελλάδα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη δόση ύψους 23 δισ. Ευρώ. Κάτι το οποίο έγινε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.
  2. Ταυτόχρονα ανησύχησε από τον «εμφύλιο» στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Τελικά πέρασε και η ολλανδική Βουλή ενέκρινε το πακέτο.
  3. Διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μετά την προαναγγελία Λαφαζάνη ότι θα καταψηφίσει πρόταση εμπιστοσύνης.
Ο εμφύλιος Μαξίμου-Λαφαζάνη
Προφανώς κατ' εντολήν του ίδιου του Πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης.
Στην ουσία αιτιολόγησε την φερόμενη ως απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-εξπρές, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως απεδείχθη στις ψηφοφορίες για το τρίτο Μνημόνιο υπέστη ισχυρό πλήγμα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας συνέντευξη του πρώην υπουργού και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Real.gr τόνισε: «Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ζήτησε δε, «ξεκάθαρες απαντήσεις» από τον κ. Λαφαζάνη οι οποίες, όπως είπε «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».
Υπενθύμισε ότι « εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής».
Η Ο. Γεροβασίλη διερωτήθηκε αν η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται ο κ. Λαφαζάνης θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι και τόνισε:
«Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων;
Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;».
Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν.
«Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας».
Αριστερή Πλατφόρμα: Ψάχνετε άλλοθι
Το μέγαρο Μαξίμου αναζητεί διάτρητα άλλοθο για να πάει σε εκλογές-εξπρές είναι η απάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας στην κυβερνητική εκπρόσωπο.
Κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, σχολίαζαν:
«Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές».
Τόνιζαν επίσης ότι «η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».
Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τίποτα και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».
Σκουρλέτης: Εξελίξεις τις επόμενες ώρες
Εξελίξεις προανήγγειλαν δύο ακόμη στοιχεία: Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μαξίμου με τον γ.γ. υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος είναι και ο εκλογολόγος που εμπιστεύεται χρόνια, και η συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη με τον οποίο έδωσε ξανά ραντεβού για την Δευτέρα το πρωί.
Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν θέλησε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτημα που δέχθηκε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και τόνισε ότι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις άμεσα, ενώ όταν του επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους πως η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μεταθέτει τις αποφάσεις «από Δευτέρα», εκείνος επέμεινε: «Μπορεί και τις επόμενες ώρες».
Ενώ επανέλαβε τη θέση του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες σε αυτή τη συγκυρία.
Την ίδια ώρα, η αρμόδια για την μεταναστευτική πολιτική, αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, προανήγγειλε... εκλογές. Σε συνέντευξή της από τον Ελαιώνα, όπου φιλοξενούνται πλέον οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί από το Πεδίον του Άρεως, η κυρια Χριστοδουλοπούλου είπε, ενώπιον του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
«Δυστυχώς το προσφυγικό θα αποτελέσει την αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αδιαφορώντας αν πριμοδοτούν συγκεκριμένο κόμμα και συγκεκριμένη ιδεολογία (σ.σ. βλέπε Χρυσή Αυγή)» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Πρωθυπουργός είχε στείλει διάταγμα προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το άνοιγμα των θερινών τμημάτων της Βουλής και το κλείσιμο της Ολομέλειας, ωστόσο λίγο αργότερα του ζήτησε να το «κρατήσει» εν αναμονή εξελίξεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε όλα τα δεδομένα. Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μιλώντας στο iefimerida.gr διέψευδαν την πληροφορία και τόνιζαν ότι παρά την φημολογία στην Ηρώδου του Αττικού δεν έχει φτάσει κανένα Π.Δ. από το μέγαρο Μαξίμου

Σχόλια