Νέο κόμμα προαναγγέλει ο Λαφαζάνης

Την πρώτη κίνηση για την δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράζει ένα νέο αντιμνημονιακό μέτωπο και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε κοινή δήλωση που έκανε πριν από λίγο με στελέχη διαφόρων κινήσεων εντός και εκτός Αριστερής Πλατφόρμας καλεί σε «ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Την δήλωση υπογράφει και ο επικεφαλής της ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος.

Η κίνηση αυτή γίνεται λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης και την ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής για τη νέα συμφωνία και ενώ οργιάζουν οι πληροφορίες ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ενδέχεται να ανεξαρτητοποιηθούν απόψε.

Στην δήλωση τονίζεται ότι «ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας» και προστίθεται ι ότι «για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους». Επίσης οι υπογράφοντες, καλούν «στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη» και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει».

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Το νέο Μνημόνιο, τονίζεται, σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Σύμφωνα με τη θέση τους, «το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη».

Την δήλωση υπογράφουν οι Βερναρδάκης Αλέκος που προέρχεται από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Γαλάνης Νίκος πρώην στέλεχος της ΚΟΕ, ο Μαντάς Παναγιώτης από το ΔΗΚΚΙ, ο Αντώνης Νταβανέλος από τη ΔΕΑ, ο Παγιάτσος Ανδρέας από το «Ξεκίνημα», ο Σακελλαρόπουλος Σπύρος από την ΑΡΑΝ, ο Σαραφιανός Δημήτρης από την Ριζοσπαστική Συσπείρωση και οι Κάβουρας Δημήτρης, Καλτσώνης Δημήτρης, Σουάνη Μαρία, Τζήμας Θέμης, Χήτας Λάμπρος.

Σχόλια