Βαρουφάκης: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές των εκλογώνΤο αποτέλεσμα των εκλογών σχολιάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης με άρθρο του στο βρετανικό Guardian.

«Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει οργανωθεί για να αποτύχει» είναι ο τίτλος του άρθρου του πρώην υπουργού Οικονομικών.


Σύμφωνα με το Γιάννη Βαρουφάκη, «ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια θριαμβευτική νίκη από τα σαγόνια της ταπεινωτική παράδοσης του Ιουλίου από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας». «Αψηφώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσκοπήσεις και τους επικριτές στους κόλπους του (περιλαμβανομένου και του συγγραφέα), διατήρησε την κυβέρνησή του με μια μειωμένη, αν και λειτουργική, πλειοψηφία», προσθέτει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα μικρότερα κόμματα, αυτά που κατέλαβαν τα άκρα στη συζήτηση μετά το δημοψήφισμα, ως «τους μεγαλύτερους χαμένους».

«Η Λαϊκή Ενότητα απέτυχε εντυπωσιακά να εκμεταλλευτεί τη θλίψη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του "ΟΧΙ" ψηφοφόρους, μετά από την αναστροφή του Τσίπρα υπέρ μιας συμφωνίας που περιόρισε περαιτέρω την εθνική κυριαρχία και ενίσχυσε τον ήδη φαύλο κύκλο της λιτότητας», σημειώνει και προσθέτει πως «με τον κυρίαρχο Τσίπρα να έχει τώρα συμφωνήσει με το πρόγραμμα της τρόικας, τα κόμματα υπέρ της τρόικας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν».

«Ο μεγαλύτερος νικητής είναι η ίδια η Τροίκα» επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης εξηγώντας πως αν και τα προηγούμενα χρόνια τα νομοσχέδια που έγραφε η τρόικα περνούσαν με οριακές πλειοψηφίες, τώρα οι νόμοι που θα στηρίξουν το τρίτο πρόγραμμα θα περνούν με άνετη πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ως προς αυτό. «Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευση, με την εξαίρεση των κομμουνιστών του ΚΚΕ και των Ναζί της Χρυσής Αυγής, είναι σε συμφωνία».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, «η ελληνική δημοκρατία έπρεπε να τραυματιστεί σοβαρά», καθώς 1,6 εκατ. Έλληνες που ψήφισαν τον Ιούλιο στο δημοψήφισμα δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή. «Όχι σπουδαία απώλεια για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον για τους οποίους η δημοκρατία εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση να είναι ενοχλητική».

«Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης που έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης αναφέροντας τους δυσβάσταχτους όρους που περιλαμβάνει η συμφωνία, όπως την αύξηση του ΦΠΑ, κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοίρα του Τσίπρα «εξαρτάται από το εάν η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει συνδεδεμένη με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εάν θα εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις ώστε να δώσει καλόπιστα κάποια εμπιστοσύνη σε εταιρείες να επενδύσουν και να χρησιμοποιήσει την έξαρση της κρίσης ώστε να ζητήσει πραγματικές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες».

Σχόλια