Ρήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες: Ο Ντράγκι ανοίγει «πόλεμο» στον Σόϊμπλε
Καθοριστικό ρήγμα στις εσωτερικές ισορροπίες των εταίρων και δανειστών της Ελλάδας προκαλούν οι ευθείες απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σύρει τη Γερμανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή έναν νέο νόμο που αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές εξουσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Την Πέμπτη, το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών και τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου.

Με τον νέο νόμο το Βερολίνο ουσιαστικά αποδυναμώνει την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων, όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Γερμανίας με «αιχμή του δόρατος» τον νέο νόμο.

Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου είναι η διάταξη περί «έγκαιρης παρέμβασης» που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών που καλούνται να μεταφέρουν τα κράτη-μέλη στο εθνικό δίκαιό τους.

Η νομική υπηρεσία της ΕΚΤ έχει εκδώσει από τις 2 Σεπτεμβρίου γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγνοήσει τον γερμανικό νόμο. «Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από κυβερνητικούς κανονισμούς ή από παρόμοια μέτρα που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ή την ομαλή λειτουργία του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η υποβόσκουσα διαμάχη ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πρόλαβε να αποκτήσει σύντομο παρελθόν. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει έρθει δύο φορές σε αντιπαράθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Η διαμάχη αυτή αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ενόψει της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη.

Σχόλια