Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΜΑΜΟΥΘ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!
Ίλιγγο προκαλούν οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τις κινήσεις της Μόσχας.

Οι συμφωνίες φθάνουν τα 150 δισ.δολάρια κι αφορούν στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Η αγορά των 5 –σε πρώτη φάση καθώς αναμένεταιο η αγορά ακόμη 5- πυροβολαρχιών S-400 θα κοστίσει 400 δισ. Ρουπίες (6 δισ. δολάρια), και θα περιλαμβάνει ακόμη και την προμήθεια 6.000 βλημάτων της σειράς 40N6 ή 48N6.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πρώτες μονάδες πυρός του νέας γενιάς αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος αναμένεται να παραδοθούν στην ινδική Αεροπορία σε 12 και 18 μήνες.

Το ταξίδι όμως του Modi θα περιλαμβάνει και άλλα κερδοφόρα συμβόλαια για την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αυτά είναι η υπογραφή συμβολαίου για την αγορά 200 ελικοπτέρων Ka-226T, η προμήθεια τριών καταδρομικών και η ενοικίαση ενός δεύτερου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.

Ακόμη αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την ρωσο-ινδική συνεργασία στο νέο μαχητικό 5ης γενιάς PMF (Perspective Multirole Fighter), το οποίο θα αποτελεί μια ινδική έκδοση του ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς T-50 PAK FA. Η Ινδία ενδιαφέρεται για την προμήθεια 154 τέτοιων αεροσκαφών.

Αυτά σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα προγράμματα, όπως Α/Τ πυραύλους, επιπλέον ελικόπτερα και πυρομαχικά, μπορεί να θέσουν το ύψος των συνολικών ινδικών παραγγελιών από την Ρωσία στα 150 δισ. $.

Εκτός όμως από τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων συμφωνήθηκε και η κατασκευή έξι μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όπως δήλωσε και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Modi.

Ο Putin τόνισε πως η Μόσχα και το Νέο Δελχί συνεργάζονται με επιτυχία στην κατασκευή πυραύλων τύπου Brahmos και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην παραγωγή ενός νέου τύπου πολεμικών αεροσκαφών και επιβατικού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέχεια των συνομιλιών, οι δύο χώρες επαναδιαβεβαίωσαν την κοινή τους αφοσίωση σε περαιτέρω συνεργασία στην εξερεύνηση του διαστήματος, στην κατασκευή πυραύλων και στην κατασκευή μηχανών.

Σχόλια