ΕΚΤΑΚΤΟ – Εισβολή στο Ιράκ από την Τουρκία …


4 τάγματα μπήκαν στην Μοσούλη – 20.000 προσωπικό και 1000 άρματα και ΤΟΜΑ στη μεθόριο με Συρία
ΙΔΟΥ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΠΕΙ Η ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ


του Βασίλη Καπούλα

1200 Τούρκοι στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης και ΤΟΜΑ μπήκαν στο Ιράκ στην πόλη της Μοσούλης με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS για «στρατιωτική άσκηση» με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας να απαιτεί από τον πρωθυπουργό Abadi να δώσει διαταγή να επιτεθούν στα τουρκικά στρατεύματα οι Ιρακινές δυνάμεις ενώ την ίδια στιγμή 20.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Από την ζώνη ευθύνης του 1ου τουρκικού σώματος στρατού στην Ανατολική Θράκη μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Συρία, επιλαρχίες αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και ΜΤ-60 Sabra,TOMA, 36 κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Yildirim, 12 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών M270, αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ44Τ1, Μ107, Μ110 Α2, Firtina.

Η Τουρκία αντιπαρατάσσει χερσαίες δυνάμεις που η Ρωσία αν και διαθέτει αεροπορική υπεροχή στην περιοχή δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι οι στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης έφτασαν στην Μοσούλη για κοινή επιχείρηση εναντίον του ISIS με τον υπό τον ΗΠΑ συνασπισμό!

Όπως είπε ο αξιωματούχος οι Τούρκοι στρατιώτες θα παρέχουν εκπαίδευση στους Κούρδους Πεσμεργκά ενώ τα μέλη του συνασπισμού γνώριζαν για την τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή 20.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Ο στόχος είναι με το πρόσχημα καταπολέμησης του ISIS να εξοντώσουν τους Κούρδους και να δημιουργήσουν «ζώνη ασφαλείας» στα βόρεια της χώρας για να υποδεχτούν 5 εκατ. πρόσφυγες!

Το τουρκικό επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει ανάληψη δράσης σε 7 περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία με προέλαση 40 χλμ μέσα στο συριακό έδαφος!

Η τουρκική ανάληψη δράσης έρχεται λίγο μετά την κίνηση της Ρωσίας να εφοδιάσει με όπλα τους Κούρδους του PYD στο Χαλέπι .

Η τοπική συντονιστική επιτροπή των Κούρδων επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη, ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό IL-76 έριξε πέντε τόνους εξοπλισμού και πυρομαχικών στις δυνάμεις του PYD, βόρεια του Χαλεπίου.

Στόχος είναι να υποστηρίξουν τους Κούρδους στις προσπάθειες τους να συνδέσουν το Κομπάνι και την Afrin στη βόρεια Συρία ελέγχοντας τις περιοχές της Azaz.

Για την εξέλιξη αυτή είχαν προειδοποιήσει οι Τούρκοι, αφού τόνισαν ότι αν οι Κούρδοι περάσουν τον Ευφράτη και εισέλθουν στην βορειοδυτική Συρία θα τους χτυπήσει για να μην καταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς που κατέχει το ISIS και είναι η πύλη ανεφοδιασμού του από την Τουρκία και την πόλη Αζαζ!

Η Αζαζ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί ελέγχει τα συνοριακά περάσματα στην βορειοδυτική Συρία.

Oι Τούρκοι τόνιζαν ότι «ρωσικά μαχητικά επιτέθηκαν στους ισλαμιστές στις πόλεις Malikiye και Ziyara, βόρεια του Χαλεπίου προς υποστήριξη του YPG ενώ τους παρείχαν αεροπορική καλυψη και επιτέθηκαν στους ισλαμιστές και στις πόλεις Deir Cemal και Meryemeyn για να τους ανοίξουν διαδρόμους».

Το YPG έχει επεκτείνει το έδαφος του προς τα δυτικά μετά την κατάληψη της πόλης Tal Abyad από το ISIS τον Ιούνιο μιας περιοχής που κατοικείται κυρίως από Άραβες και Τουρκμένους.

Παρόλ” αυτά για να ενώσει το Κομπάνι με την Αφρίν το YPG πρέπει να πάρει τον έλεγχο της Τζαραμπλούς και της Αζαζ γι αυτό και η Ρωσία τους υποστηρίζει.

Σχόλια