Η Finansbank στην Qatar National Bank με 3,5 δισ.ευρώ – Η ΕΤΕ πρώτη σε κεφάλαια και ρευστότητα – Το τέλος του “ονείρου”


Η Qatar National Bank είναι από σήμερα η ιδιοκτήτρια του 99,8% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που δόθηκε χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή, εκ μέρους της Qatar National Bank , χρέους μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του ομίλου συνολικά κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Λ.Φραγκιαδάκης.

Η πώληση της Finansbank σηματοδοτεί και το τέλος του “μεγάλου ονείρου” των ελληνικών τραπεζών να ξεφύγουν από τα στενά ελληνικά σύνορα και να παίξουν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή της Νοτιοο-ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Και φυσικά, για το “τέλος του ονείρου”, που σχεδίασαν προηγούμενες διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. στην περίπτωση της ΕΤΕ ο Τάκης Αράπογλου), δεν ευθύνονται οι τράπεζες. Ευθύνεται η πολιτική ηγεσία της χώρας για την άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στα μνημόνια και στο PSI…

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Η όλη κίνηση απελευθερώνει χρηματοδότηση και οδηγεί τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής στο 19,6%.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Εθνική:

1) Καθίσταται η ισχυρότερη βάση κεφαλαίων τράπεζα στην Ελλάδα σε 19,6% μετά την αποπληρωμή των cocos.

2) θωρακίζεται η φερεγγυότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής

3) Η ΕΤΕ θα αποπληρώσει τα cocos ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές 2 δισ. που έλαβε από το ΤΧΣ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου €150 εκατ. ετησίως.

4) Θα μειώσει την εξάρτησή της και θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τον μηχανισμό ELA και ειδικά τον ακριβό πυλώνα ΙΙ, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου €100 εκατ. άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

5) Θα βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες

6) Θα αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι τελικές δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Finansbank είχαν καταθέσει η Qatar National Bank και η τουρκική Garanti Bank.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

H πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ καθιστά την Εθνική Τράπεζα ως το ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ) συνάπτει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB) για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στη Finansbank(1) προς συνολικό τίμημα ύψους €2.750 εκατομμυρίων (η Συναλλαγή).

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής της ΕΤΕ (99,81% των μετοχών) στη Finansbank A.Ş., σε συνδυασμό με άλλες άμεσες ή έμμεσες μειοψηφικές συμμετοχές(1) στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ. Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €2.750 εκατομμύρια. Επίσης, η QNB θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους $910 εκατομμυρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου ΕΤΕ κατά περίπου €3,5 δισ. συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους €2 δισ. που έλαβε η ΕΤΕ με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Η πώληση της Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά:«Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των εξής φορέων: (i) του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), (ii) της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, (iii) του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, (iv) της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και (v) του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύμβουλοι της Συναλλαγής

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώ ως οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την ΕΤΕ.

Σημείωση 1: Η συμμετοχή της ΕΤΕ περιλαμβάνει (i) συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (“Finans Invest”) (99,6% κατέχει η Finansbank και 0,2% η Finans Leasing), (ii) συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş. (“Finans Portfolio Management”) (99,6% κατέχει η Finans Invest και 0,01% η Finansbank και η Finans Leasing), καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.
Σημείωση 2: Συναλλαγματική αξία: Tουρκική Λίρα 3,3903 = EUR 1 κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Σχόλια