Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Ελλάδα: "Θα σας κλείσουμε τα σύνορα και θα σας μείνουν οι μετανάστες!"

Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε πως αν κλείσει η χώρα του σύνορα για τους πρόσφυγες, τότε η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα οξύτατο και πολυετές πρόβλημα.

Ο Σόιμπλε μίλησε στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας, τονίζοντας την ανάγκη να για γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως η "συμβουλή" για την παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας, έγινε κατανοητή από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σόιμπλε προσκάλεσε τα μέλη σε συνεργασία, προκειμένου να προστατευθεί και να μην διακινδυνευτεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Συνέχισε λέγοντας πως τα αντίστοιχα κονδύλια που δοθούν στην Τουρκία, μπορούν να ζητηθούν από τα κράτη-μέλη και πως αν δεν μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη το στόχο, τότε πρέπει να βρεθεί μία συμμαχία προσφύγων.

Παράλληλα δήλωσε απογοητευμένος για όσους θεωρούν ότι το προσφυγικό είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας και συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον κύριο Τσακαλώτο, του γνωστοποίησε πως αν η Γερμανία αναγκαστεί να κάνει ότι και η Σουηδία με την επαναφορά ελέγχου διαβατηρίων, τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Μάλιστα προειδοποίησε πως αυτό δε θα ήταν ζήτημα λίγων μηνών, αλλά ένα πολυετές "αγκάθι" στο οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να δοθεί λύση.

Σχόλια