11 εκατ. απόρρητα έγγραφα 'καίνε' 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών


Πρόκειται για “καυτά” έγγραφα μέσα από τα οποία αποδεικνύεται με ποιους τρόπους και ποιες σκοτεινές offshore γινόταν διακίνηση μαύρου χρήματος. Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσαντ και στενοί συνεργάτες του Πούτιν στις λίστες
Στην μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων στα οποία εμπλέκονται 72 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα. Ο λόγος για τα “Αρχεία του Παναμά” συνολικού αριθμού 11 εκατ. εγγράφων, τα οποία δημοσίευσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Τα έγγραφα αποτυπώνουν τις σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος, τις εταιρείες που τα διακινούν και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτέ. Πρόκειται για μεγάλες τράπεζες, νομικές υπηρεσίες, πολιτικών, καλλιτεχνών και αθλητών.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι κινήσεις προέρχονται από Παναμέζικη offshore, στην οποία εμπλέκονται συνεργάτες του Πούτιν και εταιρείες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν το... μονοπάτι είχε βρεθεί μέσω της τράπεζας Bank Rossiya, που λειτουργεί ως «κανάλι» μεταφοράς χρημάτων σε offshore εταιρίες. Μια από αυτές τις εταιρίες, φαίνεται ότι ανήκει στον παιδικό φίλο του Ρώσου προέδρου Sergei Roldugin.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν πώς η Mossack Fonseca βοήθησε πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήματα, να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους. Πρόκειται για μία από τις πλέον μυστικοπαθείς εταιρείες παγκοσμίως που εδρεύει στον Παναμά, αλλά διατηρεί υποκαταστήματα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Σχόλια