Η Τράπεζα Κύπρου εγκαταλείπει το ΧΑΑΗ-μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή- τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την εισαγωγή των μετοχών της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (LSE), κάτι που ευελπιστεί ότι είναι εφικτό να συμβεί το δεύτερο μισό του 2016. Αντίθετα δεν σκοπεύει να διατηρήσει την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς – όπως αναφέρεται σχετικά – δεν διατηρεί πλέον τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα-όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

Η Τράπεζα Κύπρου θα διατηρήσει πάντως ως δευτερεύουσα την διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς δεν προτίθεται να αλλάξει έδρα. Στους επενδυτές θα προσφερθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τις μετοχές τους στο Λονδίνο ή την Κύπρο ενώ δεν υπάρχει η πρόθεση αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
H απόφαση της Τράπεζας συνδέεται με τα σχέδια προσέλκυσης νέων επενδυτών τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της σε πρόγραμμα εξυγίανσης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η εισαγωγή στην premium κατηγορία του LSE εκπληρώνει έναν από τους κύριους στόχους της: θα παράσχει πρόσβαση σε μία ευρύτερη δεξαμενή διεθνούς κεφαλαίου σε συνδυασμό με ένα υψηλότερο προφίλ και ισχυρότερη παρουσία της Τράπεζας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Εξάλλου οι απαιτήσεις συμμόρφωσης σε υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας που προβλέπει η κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το περασμένο έτος οι ζημίες μετά φόρων της Τράπεζας Κύπρου ανήλθαν στα 438 εκ ευρώ ενώ το ύψος των προβλέψεων έφτασε το 1δισ σχεδόν (959 εκ) εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε από την ΕΚΤ. Η HSBC ορίστηκε ως αποκλειστικός σύμβουλος και ανάδοχος.

Σχόλια