Γιατί "παίζουν" οι πρόωρες εκλογές...

1) Γιατί "παίζουν" οι πρόωρες εκλογές...
Το κλείσιμο της "Ηλεκτρονικής Αθηνών" αποτελεί άλλο έναν κρίκο στις αλυσίδες των "λουκέτων" με την οποία ξεκίνησε το 2016.  Η χρεοκοπία της Ηλεκτρονικής, η έξοδος της ΦΑΓΕ από την αγορά γάλακτος, ο σχετικός προβληματισμός άλλης κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας, το κλείσιμο της ΙΜΑΣ, της Σόφτεξ δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Η πτώχευση της "Ηλεκτρονικής" εξ αφορμής των capital controls, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της, έγινε τη μέρα που κάποιος προφανώς ανίδεος υπουργός είχε δηλώσει πως τα capital controls δεν είχαν σημαντική επίδραση στην οικονομία.
Είναι αλήθεια πως η "Ηλεκτρονική" αντιμετώπιζε προβλήματα τα τελευταία χρόνια και τα capital controls ήταν η αφορμή. Το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία εντείνονται.
Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τούτο θα έχει σαν συνέπεια αυτό που μήνες επαναλαμβάνουμε σ’ αυτήν τη στήλη: όταν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιφέρει στη χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο, και αυτός δεν αφορά μόνο στην οικονομία.
Σχεδόν όλες από τις εναπομείνασες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν εκπονήσει ή υλοποιούν αθόρυβα σχέδια μεταφοράς δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Όσες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μετρούν το ενδεχόμενο του "λουκέτου".
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στέκεται πάνω στη μεγαλύτερη βόμβα μετά τον πόλεμο και για λόγους εντυπώσεων παίζει θέατρο στήνοντας καυγάδες πραγματικούς ή εικονικούς με τους δανειστές και ειδικά με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει δίκιο στις ενστάσεις του και η κυβέρνηση έχει άδικο. Για να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα εξόδου από την κρίση και εισόδου σε βιώσιμο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και όχι να επιβληθούν φόροι και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου των Οικονομικών και ο πρωθυπουργός που τους καλύπτει πολιτικά, πιστεύουν πως μπορούν να ξεγελάσουν την πραγματικότητα με σκηνοθετημένες διαμάχες, πώληση φθηνού πατριωτισμού και λαϊκισμού.
Οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων το 2015 δεν έφεραν την αντίστοιχη αύξηση των κρατικών εσόδων στις αντίστοιχες κατηγορίες. Στις περισσότερες κατηγορίες και στο σύνολο μάλιστα, έφερε μείωση.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το έτος 2015 εμφανίζονται μειωμένα κατά 610,5 εκατ. ευρώ ή 1,38% έναντι του έτους 2014.
Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 611,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,99% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2014.
Τα έσοδα από ΦΠΑ εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 12 εκατ. ευρώ ή 0,09% στα 13,625 δισ. ευρώ.
Τουτέστιν, οι καταργήσεις των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες οδήγησαν στην αύξηση των έμμεσων φόρων μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014. Και το 2015 ήταν μια καλή χρονιά κατά το ήμισυ, χάρη στα σημάδια αναθέρμανσης της οικονομίας μετά το πρόγραμμα Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η αλόγιστη αύξηση φόρων και εισφορών ροκανίζει την ήδη σαθρή βάση της οικονομίας. Η αύξηση φόρων στα τσιγάρα π.χ. έχει στοιχίσει ακριβά στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καπνοβιομηχανιών από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτα περί τα 10.000 περίπτερα και καταστήματα ψιλικών. Ο αριθμός αυτό αντιστοιχεί στο 30% περίπου των καταστημάτων του κλάδου.
Οι θέσεις εργασίας που χαθήκαν είναι διπλάσιες και τριπλάσιες.
Η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης ήταν η υπερφορολόγηση του βασικού προϊόντος αυτών των επιχειρήσεων, των καπνικών προϊόντων.
Όχι, δεν μείωσε ο κόσμος το κάπνισμα, αλλά στράφηκε προς τα λαθραία και αφορολόγητα τσιγάρα.
Ο κλάδος των τσιγάρων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι. Η κυβέρνηση με την πολιτική της πριονίζει τα "πόδια" της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα χρειαστεί σύντομα, είτε υπογράψει συμφωνία είτε όχι, να διαχειριστεί την κατάρρευση της οικονομίας και όχι μόνο. Αυτό φαίνεται πως δεν το 'χουν αντιληφθεί ακόμη λόγω των αριστερών διαθλαστικών φακών που φορούν.
Όταν το καταλάβουν θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.
2) Περί δεξιάς και αριστεράς...
Κύριε Στούπα καλησπέρα,
Σε συνέχεια της χθεσινής μου επιστολής σχετικά με την αιτία όλων όσων βιώνουμε σήμερα, θα ήθελα να καταθέσω μερικά σύντομα ερωτήματα σχετικά με την απάντηση που μου δώσατε και θα επιθυμούσα, αν δε δημοσιεύετε τη δεύτερη απάντησή σας, να μου απαντήσετε προσωπικά στο e-mail μου, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της συγκεκριμένης αλληλογραφίας.
Αναφέρετε λοιπόν στην απάντησή σας ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης (Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο) της Ελληνικής χρεοκοπίας φέρουν τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στην καθημερινή σας όμως αρθρογραφία υποστηρίζετε με ιδιαίτερη θέρμη τον Κο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Και σας ερωτώ τα εξής:
α) Θα εμπιστευόσασταν την επίλυση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης σε μία πολιτική οντότητα (Εννοώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας) η οποία ευθύνεται για την δημιουργία της παραπάνω συνθήκης;
β) Σε μία αντιπαράθεση που είχατε με την Κα Γεννηματά πριν περίπου 2 χρόνια είχατε αναφερθεί στο θετικό έργο του Γεώργιου Γεννηματά αλλά ταυτόχρονα τονίσατε το γεγονός ότι ο Γ. Γεννηματάς γνώριζε για τα κακώς κείμενα της οκταετούς διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τη δεκαετία του '80 αλλά παρόλα αυτά δε διαχώρισε τη θέση του, συνθήκη που τον καθιστά συνυπεύθυνο. Σας ερωτώ λοιπόν:
Ο Κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκλέγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ανελλιπώς από το 2004, έτος ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία του Κου Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου, γνώριζε ή όχι για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Διαχώρισε τη θέση του όπως π.χ. είχε κάνει στο παρελθόν ο Στέφανος Μάνος και διαγράφηκε; Είναι συνυπεύθυνος για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε περίπτωση που δεν έχει διαχωρίσει τη θέση του κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004-2009;
Σημείωση: Όταν αναφέρω τη φράση "Διαχωρίζω τη θέση μου" εννοώ να διαχωρίσει τη θέση του με συγκεκριμένη πολιτική πράξη κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004-2009 και όχι με κάποια λόγια ή ευχολόγια.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Με εκτίμηση,
Χ.Ι.
Απάντηση: Αγαπητέ μου,  συμφωνούμε πως για την χρεοκοπία του 2010 από την οποία δεν έχουμε βγει ακόμη ευθύνονται κατά 80% το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η προϊούσα κατάρρευση του 2015 όμως φέρνει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκφράζει και τον πιο σκληρό πυρήνα του κρατικοδίαιτου παρασιτικού πνεύματος της μεταπολίτευσης.
Αν στις εκλογές αποφασίζουμε ποιος θα μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα τότε πρυτανεύει το κριτήριο του μη χείρον βέλτιστον... Χείριστον του ΣΥΡΙΖΑ στη μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει...
Κατά τα άλλα συμφωνώ με τις ενστάσεις σας... και έχω την απορία αν μπορούν να μας σώσουν όσοι ευθύνονται για την κατάσταση που βρισκόμαστε...
3) Αριστερή κυριαρχία...
Αγαπητέ Κώστα καλησπέρα
Σου γράφω με αφορμή το σχόλιο του σχολιαστή Χ.Ι. στο άρθρο σου με τον τίτλο ‘Κυριάκο να ετοιμάζεσαι’.
Σε αντίθεση με το συγκεκριμένο σχολιαστή προσωπικά θεωρώ ότι πολύ σωστά σχολιάζεις όπως σχολιάζεις την αριστερά.
Μπορεί οι κλασσικές έννοιες δεξιός – αριστερός να έχουν ξεθωριάσει στον υπόλοιπο κόσμο αλλά εγώ ξέρω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα γκρουπ ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται αριστεροί.  Θα μπορούσαν να είχαν δώσει στον εαυτό τους ένα άλλο οποιοδήποτε όνομα.
Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι κατέχουν την μία και μόνη αλήθεια για την ευτυχία μας στον κόσμο τούτο. Και μάλιστα θεωρούν αποδεκτό να χρησιμοποιούν βία και να παραβιάζουν τους νόμους προκειμένου να επιβάλουν τις απόψεις τους μια και θεωρούν ότι είναι εξορισμού οι καλοί (ηθικό πλεονέκτημα) και οι υπόλοιποι οι κακοί ή οι άπιστοι. Έχουμε λοιπόν για 40 χρόνια μια συνεχή παραβατική συμπεριφορά από μέρους του γκρουπ αυτού που ξεκινά από καταλήψεις δημοσίων χώρων, χτισίματος καθηγητών στα σχολεία και φτάνει μέχρι το κάψιμο της Αθήνας ξανά και ξανά. Αν σηκωνόταν ο παππούς μου από τον τάφο του δεν θα το πίστευε ότι έχουμε φτάσει στο 2016 και ακόμη ζούμε την αριστερή βία (ο ίδιος έζησε τον εμφύλιο).
Εξαιτίας της απόλυτης ιδεολογικής κυριαρχίας της αριστεράς φτάσαμε στο σημείο να κλαίμε το Γρηγορόπουλο και να μη δίνουμε πεντάρα για την έγκυο που κάηκε στη Μαρφίν. Ο Γρηγορόπουλος ήταν αριστερός.
Δεν σχολιάζω τις οικονομικές θεωρίες της αριστεράς μια και η επιτυχία ή αποτυχία τους κρίνεται από την ίδια την πραγματικότητα όπου αυτές οι θεωρίες εφαρμόστηκαν.
Η αριστερή ιδεολογία στην Ελλάδα διαιωνίζεται μέσω της εκπαίδευσης και μέσα ήδη από τα σχολικά βιβλία. Το βιβλίο της τετάρτης δημοτικού έχει ποίημα του Ρίτσου και όχι ενός από τους βραβευμένους με Νόμπελ ποιητές μας. Κατάφερε και άλωσε ακόμη και το άλλοτε δεξιό κόμμα.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γράφονται αυτά που λες στο άρθρο σου Κώστα.
Αλίμονο αν ζούμε σε αριστερό καθεστώς (με την πραγματική έννοια της λέξης καθεστώς) και δεν μπορείς ούτε να το γράψεις στο άρθρο σου για τους λόγους που επικαλείται ο Χ.Ι.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ομάδα που αυτοαποκαλείται αριστερά είναι το εθνικό μας Ισλάμ που μας εμποδίζει από το να προοδεύσουμε και να προχωρήσουμε (αν και δεν είναι φυσικά αυτό ο μόνος λόγος της καθυστέρησης αλλά είναι ένας από τους κυριότερους).
Σε περίπτωση δημοσίευσης παρακαλώ μόνο τα αρχικά μου
Δ. Μ.
Να’σαι καλά και παρακαλώ συνέχισε απτόητος, σε χρειαζόμαστε.

kostas.stoupas@capital.gr

Σχόλια