The Panama Papers για Ελλάδα: 223 εταιρείες, 64 πελάτες, 57 δικαιούχοι και 285 μέτοχοι


Παγκόσμιο σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις 107 μέσων ενημέρωσης από 76 χώρες που επεξεργάστηκαν 11,5 εκατομμύρια αρχεία από τους φακέλους της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για offshore για την περίοδο 1977-2015.

Τα Panama Papers, όπως ονομάστηκε η αποκάλυψη, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν ότι πέραν των χιλιάδων ανωνύμων, πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχοι, αστέρες των αθλητισμού, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα και άτομα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών κυρώσεων έχουν προσφύγει σε εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Πηγή της μεγάλης αποκάλυψης, είναι η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Και πως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αλλιώς; Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Συνολικά από την Ελλάδα εμπλέκονται 223 εταιρείες, 64 πελάτες, 57 δικαιούχοι και 285 μέτοχοι.Τι περιλαμβάνουν οι διαρροές

Οι διαρροές περιλαμβάνουν κυρίως e-mails, αρχεία PDF, photo files και αποσπάσματα από εσωτερική βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, ενώ, επιπλέον, οι δημοσιογράφοι διασταύρωσαν ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων διαβατηρίου, αποκαλύπτοντας μυστικούς ιδιοκτήτες εταιρειών και κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε 21 υπεράκτια κέντρα, από τη Νεβάδα έως την Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ακόμη και στην Κύπρο.

Οι αποκαλύψεις γίνονται με τη σημείωση ότι οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η υπεράκτια βιομηχανία είναι νόμιμες εφόσον τηρείται η σχετική νομοθεσία που τις διέπει. Όμως, όπως διευκρινίζεται, κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλοι παράγοντες από τους κύκλους των offshore συχνά αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν νομικές διαδικασίες οι οποίες να βεβαιώνουν ότι οι πελάτες τους δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις, φοροδιαφυγή ή πολιτική διαφθορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία δείχνουν ότι μεσάζοντες των offshore έχουν προστατεύσει τους εαυτούς τους και τους πελάτες τους αποκρύπτοντας ύποπτες συναλλαγές ή αλλοιώνοντας επίσημα αρχεία.

Οι αποκαλύψεις της έρευνας "Panama Papers" ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για την διεξαγωγή παγκόσμιων ερευνών. O Γερμανός ειδικός σε θέματα φορολογικών ερευνών, Φράνκ Βέρχαιμ, εκτιμά ότι, οι εντυπωσιακές αποκαλύψεις θα οδηγήσουν σε παγκόσμιες έρευνες. «Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο απλά με φοροδιαφυγή αλά με "ξέπλυμα" χρήματος και άλλα εγκλήματα», δήλωσε ο Βέρχαιμ στον δημοσιογραφικό όμιλο "Funke".

Οι αποκαλύψεις για τον Πούτιν

Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των off-shore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.

Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν—ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την σύζυγο του, Λουντμίλα—θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.

Παράλληλα φαίνεται πως μέσω της Bank Rossiya, η οποία υπόκειται σε διεθνείς οικονομικές κυρώσεις λόγω της παρέμβασης της Ρωσίας στον εμφύλιο της Ουκρανίας, στήθηκε μία ευρεία επιχείρηση αποφυγής των κυρώσεων και ξεπλύματος χρήματος αξίας άνω του 1 δισ. δολ. Συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν Κεφάλαια μέσω offshore όπως οι Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn και Sandalwood Continental. Oι εταιρείες αυτές φέρονται να έχουν κερδίσει παράνομα χρήματα μέσω ψευδών συμβουλευτικών υπηρεσιών, δανείων και αγορά υποτιμημένων στοιχείων.

Ο Ρολντίγκιν μαζί με τους Πούτιν και ΜεντβέντεφΗ εφημερίδα Guardian ετοίμασε ένα βίντεο που μέσα σε 98 δευτερόλεπτα εξηγεί την εμπλοκή Πούτιν:«Πολιτικός σεισμός» στην Ισλανδία

Τα στοιχεία από την Mossack Fonseca αποκαλύπτουν ότι ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντερ Γκουνλάουκσον είχε τεράστια κέρδη από το bailout των τραπεζών της χώρας του. Ήδη στην Ισλανδία πολλοί ζητούν την άμεση παραίτησή του. Το μεσημέρι μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Gunnlaugsson και η γυναίκα του αγόρασαν την offshore Wintris το 2007. Ο ίδιος δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του πως είχε μερίδιο στην εταιρεία, όταν εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας το 2009. Μετά από οκτώ μήνες, μάλιστα, ο Gunnlaugsson πούλησε το 50% της Wintris που κατείχε στην... γυναίκα του, για 70 σεντ ανά δολάριο. Η offshore χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με ντοκουμέντο που υπέγραψε το 2015 η γυναίκα του, Anna Sigurlaug Palsdottir.

Ο Gunnlaugsson και η γυναίκα τουΤο όνομα του Σταύρου Παπασταύρου στα έγγραφα

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Συγκεκριμένα ο κ. Παπασταύρου ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios. Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».«Βασιλικός Πολτός»

Η Mossack Fonseca έχει βοηθήσει τον βασιλιά Mohammed ΣΤ" του Μαρόκο και τον Salman της Σ. Αραβίας να αγοράσουν γιωτ, ενώ η εταιρεία εμπλέκεται στην αγορά διαμαντιών της Αφρικής, την παγκόσμια αγορά έργων πολύτιμης τέχνης, μεταξύ άλλων.

Η σύνδεση με το παρελθόν και το σκάνδαλο Watergate:

Η Mossack Fonseca φαίνεται πως έχει βοηθήσει και έναν καταδικασμένο άνδρα ο οποίος είχε βοηθήσει στην συγκέντρωση 50.000 δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν οι "κλέφτες" του ξενοδοχείου Watergate στο γνωστό σκάνδαλο.

Ο Jackie Chan στο κόλπο;

H Μοssack Fonseca φαίνεται πως έχει βοηθήσει και τις έξι εταιρείες του γνωστού ηθοποιού Jackie Chan. Αν και ο Chan δεν αναφέρεται πουθενά, άμεσα, έμμεσα οι εταιρείες του έχουν υποστηρίξει ανθρώπους που κατηγορούνται για Ponzi schemes, βαρόνους ναρκωτικών, φοροφυγάδες και τουλάχιστον έναν βιαστή.

Η πιο περιβόητη ληστεία χρυσού στην ιστορία της Βρετανίας:

Tα έγγραφα συμπεριλαμβάνουν και νέες λεπτομέρειες για την μεγαλύτερη ληστεία χρυσού στη Βρετανία, όταν έξι ληστές μπήκαν στις αποθήκες της Brink's στο Heathrow και "σήκωσαν" 7.000 μπάρες χρυσού, διαμάντια και ρευστό. Η ληστεία έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, ενώ τα περισσότερα από τα κλοπιμαία αγνοούνται μέχρι και σήμερα...

Το σκάνδαλο FIFA

O Juan Pedro Damiani, μέλος της επιτροπής ηθικής της FIFA, είχε πάρε-δώσε με τρεις εκ των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο της οργάνωσης, Eugenio Figueredo και Hugo και Mariano Jinkis.

Kαι ο Μέσι στα ντοκουμέντα

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, Lionel Messi συμπεριλαμβάνεται στα ντοκουμέντα, τα οποία δείχνουν πως ο ίδιος και ο πατέρας του είναι κάτοχοι εταιρείας στον Παναμά, την Mega Star Enterprises. Η εταιρεία αυτή προστίθεται στη λίστα των υπολοίπων που προσδίδονται στον Messi ο οποίος ήδη βρίσκεται κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή στην Ισπανία.

Η απάντηση της Mossack Fonseca:

H απάντηση προς το ICIJ ήταν άμεση. "H εταιρεία μας δεν υποστηρίζει παράνομες δραστηριότητες. Οι εικασίες σας πως παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες στους πελάτες μας είναι αβάσιμες και λανθασμένες".

Συγγενείς του Xi Jinping στο παιχνίδι

Μέλη της οικογένειας του Xi Jinping και άλλων οκτώ κορυφαίων στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης εμπλέκονται στο σκάνδαλο, με τα στοιχεία τους να φέρονται ως ιδιοκτήτες offshore εταιρειών τις οποίες διαχειρίστηκε η Mossack Fonseca.

Και ο πρόεδρος της Αργεντινής

O Μauricio Macri ο οποίος ήταν στέλεχος και αντιπρόεδρος εταιρείας στις Μπαχάμες που συνεργαζόταν με την Μοssack Fonseca είχε βοηθηθεί να στήσει και αυτός την δική του offshore.

Στη λίστα και συγγενής του David Cameron

Ο Ιan Cameron, ζάμπλουτος επενδυτές και μακαρίτης πατέρας του David Cameron είχε εμπλακεί με την Mossack Fonseca για να προστατεύσει το επενδυτικό του ταμείο, Blaimore Holdings, και να φοροαποφύγει στο Η.Β.

Σχόλια