Το Wikileaks αποκαλύπτει διαλόγους «φωτιά» Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα

Μετά την αποκάλυψη- βόμβα του Wikileaks που έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν την παρακολούθηση από την NSA συνομιλιών ανάμεσα στους Μπαν Κι-Μουν και την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Σίλβιο Μπεελουσκόνι, αλλά και μεταξύ υπουργών Εμπορίων κρατών της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, έρχεται να ρίξει δεύτερη βόμβα με καυτό διάολο μεταξύ Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το πώς θα υποχωρήσουν Ελλάδα-EΕ.


Στο φως της δημοσιότητας έδωσε το WikiLeaks συζήτηση των δύο κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, οι οποίοι συζητούν για το ελληνικό πρόγραμμα και ουσιαστικά αποκαλύπτουν το σχέδιο τους για να «λυγίσουν» Ελλάδα και ΕΕ.

Συγκεκριμένα στις συζητήσεις των δύο  φαίνεται πως το ΔΝΤ σχεδιάζει να απειλήσει την Γερμανία με αποχώρησή του από την Τρόικα, στην περίπτωση που το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τις οποίες δημοσιοποίησε το WikiLeaks είναι κομμάτι των συζητήσεων μεταξύ Βελκουλέσκου και Τόμσεν κατά την τηλεδιάσκεψη στις 19 Μαρτίου.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση απορίες γεννιούνται για το που έγινε αυτή η συζήτηση μεταξύ Βελκουλέσκου – Τόμσεν καθώς η κα. Ντέλια Βελκουλέσκου έως και τις 19 Μαρτίου βρισκόταν στην Ελλάδα, οπότε ερωτήματα γεννιούνται για τις υποκλοπές στην χώρα μας.
Η οικονομική καταστροφή ως όπλο του ΔΝΤ
Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν στη συζήτηση τους ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, ώστε οι υπόλοιποι συμμετέχοντες να κάνουν βήματα προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Πιο συγκεκριμένα αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα κινηθεί προς την ελάφρυνση του χρέους ενώ ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας όπως η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Δημοψήφισμα για το Brexit
Αρνητική στάση κρατάνε Τόμσεν και Βελκουλέσκου για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη βρετανία καθώς θεωρούν ότι θα περιπλέξει τα πράγματα!

Συγκεκριμένα οι δύο τους φοβούνται πως το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ και πως θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

Η συζήτηση Τόμσεν-Βελκουλέσκου
«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση.

«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει, ενώ συνεχίζει «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε »Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;». Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».

Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.

Σχόλια