Στις 24 Μαΐου η συζήτηση για χρέος λέει ο Ντάισελμπλουμ: Λύση βλέπει και ο Σόιμπλε


Την πρώτη συζήτηση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος προανήγγειλε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Σήμερα θα συζητήσουμε εάν, πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι αναγκαία»...

η λήψη μέτρων για το χρέος. Δε θα έχουμε κάποια τελική απόφαση σήμερα αλλά θα επιστρέψουμε στο ζήτημα στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως στις επόμενες εβδομάδες θα λάβει χώρα η τεχνική εργασία επί του ζητήματος. Επιπλέον, ανέφερε πως στο ίδιο διάστημα θα γίνει και η επιβεβαίωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που ο ελληνικός προϋπολογισμός βγει «εκτός τροχιάς», σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, σχεδιάσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις». «Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας... Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νωρίτερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν σήμερα συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Στο μεταξύ κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Μοσκοβισί: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που ψήφισε χθες η Ελλάδα

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες είναι σημαντικά τμήματα μιας βασικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κομισιόν: Μάλλον δεν αποδεσμεύεται η βοήθεια

Το πακέτο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μάλλον δεν θα αποδεσμεύσουν αμέσως την οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

Ο Κατάινεν δήλωσε στο φινλανδικό δίκτυο YLE ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους πριν την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας των 5 δισεκ. ευρώ. Χθες, η ελληνική Βουλή ψήφισε το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει τους επίσημους πιστωτές της χώρας να αποδεσμεύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, επισημαίνει το Reuters.

«Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, εάν λείπει ακόμα κάτι, αλλά ως σημείο έναρξης, η Ελλάδα έκανε αυτό που αναμενόταν», δήλωσε ο Κατάινεν.

«Ενδέχεται οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να αποφασίσουν κάποια στιγμή να παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων και ίσως επίσης να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Κατάινεν.

Εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ο στόχος του Eurogroup

Με βασικό στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος συνέρχονται στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Με τις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν σε γενικές γραμμές αποδεχθεί ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η Ελλάδα είναι επαρκή, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους κόλπους του οποίου κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι τα ελληνικά μέτρα δεν είναι επαρκή, αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες βιώσιμο.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα, σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ως προς τις ανησυχίες του ΔΝΤ, η Αθήνα έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να αρθούν με τη θεσμοθέτηση από ελληνικής πλευράς ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σε περίπτωση που οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν επιτευχθούν κατά την επόμενη διετία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κ.α.

Τέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική επιδίωξη.

Σχόλια