Συναγερμός στο Μαξίμου για την "απειλή" Στουρνάρα


Ενα “ματωμένο” σαββατοκύριακο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς με αφορμή την πρόταση Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2% αντί 3,5% βγήκαν για μια ακόμη φορά τα μαχαίρια που σημαδεύουν τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που είναι ο μόνος αντίπαλος που μπορεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα.
Ηταν ο Γερούν Ντάισεμπλουμ αυτός που υποστήριξε πρόσφατα ότι ένα πλεόνασμα 3,5% είναι ανέφικτο σε βάθος χρόνου. Με απλά λόγια οι δανειστές έχουν αρχίσει να κάνουν πλάκα στην κυβέρνηση η οποία στο μεταξύ έχει συνυπογράψει ότι τής υπαγόρευσαν.
(Οχι στο πολύ βάθος μπορείς να διακρίνεις τον Κόφτη!..)


Ο Γιάννης Στουρνάρας που γνωρίζει τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με φόντο ένα κράτος που αρνείται να μεταρρυθμιστεί, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εθνικού μετώπου προκειμένου να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση μετά το 2018, οπότε ολοκληρώνεται το παρόν πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη αφύπνισε τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έκανε λόγο για μία νέα συμφωνία με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και έπειτα η οποία “θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει”.Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά θα διέκρινε “απειλή” Στουρνάρα πίσω από το εθνικό μέτωπο για καλύτερη διαπραγμάτευση και μείωση του πλεονάσματος. Το ΠΑΡΟΝ του Μάκη Κουρή που μαζί με την Κοntranews στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο πολύ και από την ΑΥΓΗ θα κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο χτύπημα στον κεντρικό τραπεζίτη ενώ και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε στο κάδρο τον Γιάννη Στουρνάρα:

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας…

Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δισ., η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια.

Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Γεννούνται όμως δυο ερωτήματα:

1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα την ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα;. Μήπως γιατί τώρα, το ΔΝΤ, προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;

Ο ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα».

Σχόλια