Λαγκάρντ: Να γίνονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα


Η πρόταση για τέλεση των ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στην Αθήνα τέθηκε στο τραπέζι του «Φεστιβάλ Ιδεών», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Άσπεν. Η Κίτι Μπουν, αντιπρόεδρος του Ιντιστούτου, ανέφερε πως η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μόνιμα στη γενέτειρά τους, θα έδινε λύση στο πρόβλημα του υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν οι διοργανώτριες χώρες και ταυτόχρονα θα ενίσχυε την οικονομία και τον τουρισμό της Ελλάδας. «Αυτό είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση», σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συζήτησης στο «Φεστιβάλ Ιδεών», που πραγματοποιείται στο Άσπεν του Κολοράντο, με συντονίστρια την πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν, η Κίτι Μπουν, δήλωσε:

«Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό, και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή».

Σύμφωνα με τον Ant1, απαντώντας η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Nομίζω ότι είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ. Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν πολύ σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) έδρα με την πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί».

Ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο που θα αναλάμβανε την εποπτεία, και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. «Ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κάποιες καταστάσεις. Νομίζω είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα», είπε η κυρία Λαγκάρντ και υπενθύμισε ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, υπενθυμίζοντας την ελληνική αρχή του «νους υγιής εν σώματι υγιεί »..

Σχόλια