Ο Γ. Βαρουφάκης δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του EurogroupO πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Diem25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject, αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι συνεδριάσεις του Eurogroup, ενδεχόμενη συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Πλεύση Ελευθερίας, αλλά το περιβόητο Plan X.

Σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή του κινήματος του, Diem25, σε εθνικές εκλογές ή Ευρωεκλογές στο μέλλον, τόνισε ότι «το DiEM25 είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του». Εκτίμησε επίσης ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα».

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνεργασία με την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό».

Σχετικά με το ζήτημα μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην άποψή του ότι δεν πρόκειται για εφικτό σενάριο λέγοντας ότι: «αντίθετα με μια χώρα όπως η Αργεντινή που έφυγε από την νομισματική ένωση με το δολάριο σε μια νύχτα, οι ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης για να βγουν από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης πρέπει πρώτα να φτιάξουν το δικό τους νόμισμα, ώστε μετά να το υποτιμήσουν. Αυτό παίρνει περίπου ένα χρόνο και συνεπώς είναι σαν να προαναγγέλλεις ένα χρόνο πριν μια υποτίμηση».

Συνεχίζοντας, τόνισε ξανά ότι δεν μίλησε ποτέ για παράλληλο νόμισμα: «εργαζόμουν για την δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών. Προεκλογικά είχαμε συμφωνήσει σε σχέδιο αποτροπής εκβιασμών από την Τρόικα που θα βασιζόταν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων κατοχής της ΕΚΤ, σε δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα παρείχε την απαραίτητη ρευστότητα σε ευρώ στην ελληνική οικονομία και σε άλλες πολιτικές που στόχο είχαν την κατάληξη σε ένα βιώσιμο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το περιβόητο Plan X είπε: «Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε. Στόχος του σχεδίου αποτροπής (που δεν έχει καμία σχέση με το Plan X) ήταν η αντίδραση της νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη παρέμβαση της Τρόικας να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες η ίδια η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει φερέγγυες. Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει».

Κατά τον Γ. Βαρουφάκη, «η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας».

Όπως τόνισε, «ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισήματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls. Αν ήμασταν διατεθειμένοι όπως είχαμε συμφωνήσει να αντιδράσουμε στο αθέμιτο κλεισιμο τραπεζών από την κεντρική μας τράπεζα αναδιαρθρώνοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η κεντρική μας τράπεζα, τότε για νομικούς λόγους και στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπήρχε σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του Ευρώ. Για να το πω απλά: Αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Για το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι: «η μόνη χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε μια σχετική επιτυχία ήταν η Πολωνία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση η πολωνική κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει στο ΔΝΤ η ίδια την λίστα των διαρθρωτικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι το ανάποδο. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζουμε κάτι χειρότερο από το ΔΝΤ: Την Τρόικα της οποίας το ΔΝΤ είναι ένα από τα προβληματικά μέρη».

Τέλος, ενημέρωσε ότι πώς σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε: «προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι ειπώθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρησης του θρίλερ της "άνοιξης της Αθήνας" θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης».

Σχόλια