Πρόεδρος σε Τράπεζα έχει κόκκινο δάνειο 1 εκατομμύριο ευρώ...σε άλλη Τράπεζα


Πολύς λόγος γίνεται, τελευταία, για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Συνάδει όμως πρόεδρος και εκτελεστικός μέλος μιας τράπεζας να έχει ένα... κατακόκκινο επιχειρηματικό δάνειο, ύψους που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ;
Ο λόγος για την κ. Άννα Πουσκούρη, που προσφάτως (ένα μήνα πριν για την ακρίβεια) τοποθετήθηκε στο... τιμόνι της Τράπεζας Αττικής με έγκριση της εποπτικής αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη σειρά. Το 2006 ιδρύεται μια εταιρεία, με έδρα την Κύπρο, ονόματι Littorea Limited, με νόμιμη εκπρόσωπο την κ. Ε.Θ., αδελφή της κ. Πουσκούρη (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Η εταιρεία συνάπτει δάνειο στις 13 Ιουλίου 2006 με την τράπεζα FBB, συμφερόντων Ρέστη. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου έκτασης 4 στρεμμάτων, στη θέση Αυλάκι στην Ύδρα. Η συνολική αξία οικοπέδου και ακινήτου υπολογιζόταν σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ και το δάνειο χορηγήθηκε με ετήσιο, αρκετά ευνοϊκό, επιτόκιο 2% άνω του επιτοκίου Euribor.
To 2013, η εταιρεία Littorea αλλάζει χέρια. Νόμιμοι εκπρόσωποι στο εξής είναι η κ. Πουσκούρη (αφού εν τω μεταξύ είχε πάψει να είναι διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsbank και είναι συνταξιούχος από το 2010) και ο Γερμανός σύζυγός της. Το δάνειο όμως δεν εξυπηρετείται, ούτε τόκοι ούτε κεφάλαιο, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να χαρακτηριστεί «κατακόκκινο» σύμφωνα με τη φράση έμπειρου τραπεζικού στελέχους.
Εν συνεχεία, η FBB χρεοκοπεί και την απορροφά η Εθνική Τράπεζα. Η οφειλή της εταιρείας Littorea -με νόμιμο εκπρόσωπο σήμερα τη νυν πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής- αγγίζει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ είναι απορίας άξιον συγχρόνως γιατί το συγκεκριμένο δάνειο εντάχθηκε στην good bank (η υπαγωγή του στην bad bank θα συνεπαγόταν πιο «σκληρή» διεκδίκηση των οφειλών).
Για την Εθνική Τράπεζα, το δάνειο αφορά πλέον τη Μονάδα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και καιρό δεν εμφανίζεται κάποια κίνηση, κάποια προσπάθεια αποπληρωμής του.
Για την τράπεζα, για κάθε τράπεζα πιο σωστά, ένας τέτοιος δανειολήπτης χαρακτηρίζεται “strategic defaulter”, δηλαδή στρατηγικός κακοπληρωτής. Από μια άποψη, συνεπώς, το να τοποθετεί κανείς επικεφαλής μιας τράπεζας έναν στρατηγικό κακοπληρωτή θα θύμιζε σε πολλούς την παροιμία «Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Εξάλλου, η πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την οικονομική επιφάνεια (από τις προηγούμενες εργασίες της αλλά και εισπράξεις μισθωμάτων) να αποπληρώνει το δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Πουσκούρη θα έχει τη δυνατότητα της ανταπάντησης [η «Αυγή» την αναζήτησε την Παρασκευή θέτοντας υπόψη της (με sms) όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά εκείνη δεν απάντησε]. Πάντως, το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι για την επιλογή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να εγκρίνει πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής την κ. Πουσκούρη χωρίς έναν στοιχειώδη προηγούμενο έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που την πρότειναν.
Ταυτοχρόνως, τίθενται και κάποια άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως: Όταν η Littorea παραχώρησε το ακίνητο της Ύδρας στην αρχική νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας, την αδελφή δηλαδή της κ. Πουσκούρη, η πράξη αυτή φορολογήθηκε και ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η παραχώρηση; Επίσης, έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας χρονιάς;
Επισημαίνεται ότι η κ. Πουσκούρη, εκτός από τραπεζικό στέλεχος έχει εμπλακεί και στην πολιτική, με την κάθοδό της στις εκλογές του 2012 μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δράσης - Φιλελεύθερης Συμμαχίας, μαζί με άλλα άτομα σαφούς νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης (Μιράντα Ξαφά κ.ά.).
http://avgi.gr/

Σχόλια