10.000 μισθό το μήνα έδινε το ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο

ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥς, ΕΝΩ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΑΖΙ...
Τη στιγμή που o Πούτιν παίρνει 11.500, ο Ρέντσι 9.583, ο Ραχόι 6.500 και ο Αλέξης Τσίπρας 5.705
Με τον ευκαταφρόνητο μισθό των 10.000 ευρώ το μήνα, πληρωνότανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία διορίστηκε το 1999 μετά από συνεννόηση του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Όπως ήδη έχουμε γράψει ο Κυριάκος έγινε διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, NBG VENTURE CAPITAL, η οποία είχε ως αντικείμενο την εξαγορά μειοψηφικών πακέτων εταιρειών που είχαν κάποια προοπτική. Η καθ’ όλα αυτή...
αξιοκρατική τοποθέτηση του Κυριάκου έγινε με την εντολή προφανώς του τότε Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, που ήταν επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη.
Εκτός από την τοποθέτηση εκείνη την εποχή αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το ύψος του μισθού του που ήταν αρχικώς υπολογισμένο σε δραχμές (1999). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον υψηλότερο μισθό που έδωσε ως εκείνη την ώρα η Εθνική αλλά και κάθε άλλη τράπεζα σε στέλεχος της για την θέση του επικεφαλής μιας θυγατρικής εταιρείας η θυγατρικής τράπεζας. Δεν υπήρξε προηγούμενο για ένα τέτοιο μισθό.
Λίγα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2003, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Κ. Καραμανλής κατήγγειλε υπερβολικούς μισθούς σε τραπεζικά στελέχη τους οποίους είχε δώσει ο Γ. Στουρνάρας. Η απάντηση των συνεργατών του Στουρνάρα προς τον Καραμανλή ήταν (και σωστά) ότι δεν έγινε τίποτα παραπάνω απ αυτό που έκανε ο Θ. Καρατζάς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εθνική. (Μάλιστα οι ίδιες απολαβές είχαν δοθεί σε έμπειρα στελέχη, με διεθνή καριέρα και χρόνια μετά τον Κυριάκο, οπότε και η αγορά είχε αλλάξει).
Για να γίνει πιο κατανοητό το ύψος της αμοιβής του Κυριάκου, κάνουμε μια μικρή σύγκριση με τους μισθούς αρχηγών κρατών. Ο Πόυτιν παίρνει σήμερα 11.500 ευρώ το μήνα, ο Ολάντ 14.900 ευρώ, ο Ματέο Ρέντζι 9.583 ευρώ, ο Μαριάνο Ραχόι 6.500 ευρώ και ο Αλέξης Τσίπρας 5.805 ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της “Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών” για τρία και πλέον χρόνια, σύμφωνα και με το δικό του επίσημο βιογραφικό. Αμέσως μετά ασχολήθηκε με την πολιτική (το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής).
Βοούσε η Αθήνα τότε για την προνομιακή μεταχείριση του Κυριάκου και ήταν σε όλους σαφές ότι έγινε με κυβερνητική παρέμβαση. Μεγαλύτερες απολαβές από τον Κυριάκο είχαν μόνο οι κεντρικοί διοικητές των μεγάλων τραπεζών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε πάντα πως ο Κώστας Σημίτης ήταν ο καλύτερος Πρωθυπουργός (εκτός από τον ίδιο) και αυτό την ώρα της κόντρας με τον Κ. Καραμανλή. Οι φιλοφρονήσεις προς τον Κ. Σημίτη όμως είχαν και βαθύτερη πολιτική σημασία. Ήταν ο Κ. Μητσοτάκης που προσπάθησε να υποστηρίξει τη συνεργασία της Siemens με το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα να κτυπηθεί από ανταγωνιστές της. Το ίδιο και ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε τη συνεργασία της Siemens με το ελληνικό δημόσιο. Οι δε υπόγειες δράσεις της γερμανικής εταιρίας και τα μαύρα ταμεία από τα οποία μοίραζε λεφτά σε πολιτικούς και του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη και της ΝΔ της εποχής Μηστοτάκη είναι γνωστές στο πανελλήνιο πλέον. Έτσι μπορούμε να πούμε πως ο διορισμός του Κυριάκου σε μια υψηλότατη τραπεζική θέση με τον υψηλότερο μισθό που υπήρχε στον τραπεζικό χώρο έως εκείνη την ώρα, ήταν απλώς ένα μια φιλική κίνηση, προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ψιλοπράγματα σε σχέση με τα δις που τελικώς φαγώθηκαν από την Siemens και από πολλούς ακόμα εγχώριους παράγοντες.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Κυριάκος μιλά σήμερα για αξιοκρατία και αριστεία.

Σχόλια