Η Είδηση της ημέρας .. Ρύθμιση χρέους μέχρι το τέλος του 2016 περιμένει η κυβέρνησηΔεν πρόκειται να συνταχθεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2017-2020 (όπως είχε γίνει και στο παρελθόν) εάν πρώτα δεν ρυθμιστεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους.
Η καθυστέρηση κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής οφέιλεται στην ανοικτή διαπραγμάτευση για το χρέος είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στο τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι προθέσεις των δανειστών για την τύχη της ελληνικής οικονομίας και είπε ξεκάθαρα ότι «Οι αριθμοί θα βγουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος»

Χωρίς συμφωνία λοιπόν δεν έχει Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι για να ξέρει πως θα το καταρτίσει θα πρέπει να ξέρει τι χρέος θα έχει τελικά η χώρα για να εξυπηρετήσει.

Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν νέα συμπληρωματικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι «για το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει συζήτηση τι πρωτογενή πλεονάσματα θα βάλουμε την περίοδο 2019 - 2020. Οι αριθμοί θα βγουν ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για το χρέος. Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης πήραμε μια ενδιάμεση συμφωνία για το χρέος και τώρα συζητάμε τι αριθμούς θα βάλουμε . Το αν θα μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αλλάξουν ανάλογα με το χρέος είναι σε διαπραγμάτευση. Έχει και σχέση με αυτό που είπε ο αρχηγός της ΝΔ και ο διοικητής της ΤτΕ με την ανάπτυξη και το 2% πλεονάσματα» για να προσθέσει «Τέλους του χρόνου θα ξέρουμε από το ΔΝΤ αν θα έχει καλυφθεί από τα μέτρα που πήραμε το Μάιο και αν θα πει ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν και άλλες ρυθμίσεις για το χρέος. Αυτό είναι το άγχος του ΔΝΤ. Θέλει συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε μετά το 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».

Επιπροσθέτως, ο ίδιος αναλύοντας την ευρωπαϊκή οδηγία που εισηγείται για ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία και η οποία αφορά ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα είπε ότι «είμαι μαρξιστής στα οικονομικά και συντηρητικός στα τραπεζικά».

Σχόλια