Στην αφετηρία του ο διαγωνισμός-ιλαροτραγωδία για τις τηλεοπτικές άδειεςτου Δημήτρη Γκάτσιου

Με εκπεφρασμένη την ανησυχία τους για το αδιάβλητο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, οι τελικά οκτώ υποψήφιοι, μετά και την απόρριψη της εγγυητικής επιστολής του ιδιοκτήτη του "Ε", Φίλιππου Βρυώνη, προσέρχονται σε λίγη ώρα στη διαδικασία της δημοπράτησης του περιλάλητου και με την…υπογραφή της Φλωρεντίας "τέσσερα", το οποίο και αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα αφηγήματα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν οι ρωγμές της λαϊκής δυσαρέσκειας ξεκίνησαν να φύονται απειλητικά στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη σκιά του προ ολίγων ωρών νέου επεισοδίου απειλών από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος κάλεσε από το βήμα της Βουλής καναλάρχες "να μην προκαλούν την τύχη τους", καθώς, όπως υποστήριξε "τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας δεν υπάρχει", ο χρόνος σταματά στο κτήριο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που έχει μετατραπεί σε…φρούριο, με την παρουσία (άγνωστο γιατί) ακόμα και δυνάμεων των ΜΑΤ, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η οπτική της κυβέρνησης Τσίπρα και Καμμένου για το κατά την Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητους Έλληνες τηλεοπτικό πεδίο.

Μέσα στο πλαίσιο των έντονων ενστάσεων από την πλευρά των υποψηφίων, της αγχώδους προσπάθειας από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ το όλο εγχείρημα, της προχειρότητας που αποτυπώθηκε ακόμα και στο τυπικό κομμάτι (αυτό της κατάθεσης των εγγυητικών επιστολών) αλλά και της… αυξανόμενης γκρίνιας ακόμα και για το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο δεν είναι διεθνώς πιστοποιημένο, η πολιτική κόντρα της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνει καταιγιστικές διαστάσεις.

Όσο τα λεπτά κυλούσαν αντίστροφα για την έναρξη της αμφιλεγόμενης διαδικασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, το κόμμα της οποίας στάθηκε απέναντι στο "μαύρο" της ΕΡΤ, μετατρέποντας σε νευραλγικό προεκλογικό σύνθημα την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ανακοίνωνε τα επερχόμενα "μαύρα" και, μάλιστα, εντός τριμήνου, στα ιδιωτικά κανάλια που δε θα πάρουν τελικά άδεια.

Όλο αυτό, χωρίς καμία αναφορά στους εκατοντάδες εργαζομένους που κινδυνεύουν να βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη στο κατώφλι της ανεργίας, ελέω του κλεισίματος τηλεοπτικών σταθμών. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση για μεθοδεύσεις και προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης, για μία κίνηση που προφανώς θα πάρει υπό μάλης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα την προβάλει, στριμωγμένος αυτή τη φορά στην ωμή οικονομική πραγματικότητα, η οποία δεν επιτρέπει επανάληψη της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας του 2014 και του 2015. Άλλωστε, εδώ και καιρό, ο… εχθρός για τη συγκυβέρνηση είχε βρεθεί στο πρόσωπο των Μέσων Ενημέρωσης.

Για "βοθροκάναλα" έκανε λόγο, για παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, χωρίς ουδείς από τους συναδέλφους του ή το Μέγαρο Μαξίμου να αντιδράσει. Τα…κακά Μέσα Ενημέρωσης που επιβουλεύονταν την πορεία της πρώτης φοράς Αριστερά στοχοποιήθηκαν, επάνω τους έπεσε όλο το "ανάθεμα" όταν οι συνθήκες στρίμωχναν σε μέγγενη ανά πυκνά διαστήματα την Ηρώδου Αττικού και πλέον το λουκέτο σε όσα δεν κόψουν το νήμα της δημοπράτησης ανακοινώθηκε και επίσημα.

-"Μαύρο" σε τρεις μήνες

Αντίστροφη μέτρηση 90 ημερών όρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που δε θα λάβουν τελικά άδεια, μέσω του διαγωνισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μετά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ουσιαστικά, στα κανάλια που θα μείνουν εκτός νυμφώνος θα πέσει…μαύρο.

"Προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής γιατί δεν ξέρουμε αν αυτοί που θα πάρουν άδεια θα είναι κάποιοι από παλαιοί ή καινούργιοι, θα υπάρχει χρόνος προσαρμογής ανάλογα ποιοι πάρουν άδεια. Προβλέπεται να είναι μέχρι 90 ημέρες μάξιμουμ. Και μετά από εκεί όποιος δεν έχει άδεια δε θα μπορεί να εκπέμψει", υποστήριξε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "real fm".

Όσο η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της όριζε την ημερομηνία λήξης, παγερά αδιάφορα για το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυαν νέο κύκλο σφοδρής επίθεσης στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου.

Την κατάργηση του "νόμου Παππά" όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση προανήγγειλε και πάλι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος νόμος της συγκυβέρνησης είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου.

"Η Νέα Δημοκρατία δε θα πάρει πίσω τις άδειες… Θα ανοίξει αγορά για να μπουν και άλλοι σταθμοί… Αφού το τηλεοπτικό φάσμα το επιτρέπει αυτό, για να μπουν και άλλοι σταθμοί, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, να είναι γνωστή και απόλυτα διαυγής η προέλευση των χρημάτων, να υπάρχει ένα τίμημα εισόδου, γιατί για μας, αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, είναι μια γκρίζα διαδικασία", επεσήμανε και εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση πως στοχεύει στον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης. "Θέλει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς και μονοπώλιο ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης…Η διαδικασία αυτή, γίνεται σε ένα διαβρωμένο. Σε ένα σαθρό έδαφος", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

"Τίποτε από αυτά που υποσχόταν η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2015 δεν γίνεται πράξη. Όλα είναι στον αέρα. Η δημοπρασία δεν είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική, δηλαδή δεν είναι αδιάβλητη, το ΣτΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συνταγματικότητα, η Ε.Ε. μέμφεται την Ελλάδα για το διαμορφωμένο ολιγοπώλιο σε βάρος της πολυφωνίας. Συγκεκριμένος υποψήφιος δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση εγγυητικής, άλλοι υποψήφιοι πριν κάποιες ημέρες μίλησαν για συμπεφωνημένες πρακτικές. Στήνεται ένα τριτοκοσμικό πανηγύρι εικόνας χωρίς ουσία. Όλοι συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο του 2015, πως πρέπει να μπει μια τάξη. Η Κυβέρνηση όμως εννοούσε αυτό που ένας βουλευτής της ομολόγησε: Να στήσει τα δικά της "οχυρά", όπως ο ίδιος είπε, στο χώρο της ενημέρωσης. Τους έχουν όμως οι πολίτες πάρει χαμπάρι…", ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

"Είναι βαριές οι μέρες που έρχονται. Ειδικά για το μιντιακό περιβάλλον. Πολύ βαριές διότι υπάρχει μια προφανής πρόθεση της κυβέρνησης να εισβάλλει στο χώρο– για να μην πω την βαρύτερη λέξη να ελέγξει απολύτως το χώρο - και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της δικής της πολιτικής παρουσίας. Όταν εμπλέκεται η πολιτική εξουσία με την ενημέρωση με αυτό τον τρόπο είναι ένα ζήτημα για τη δημοκρατία πια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει. Εάν είχε κρατηθεί η διαδικασία της δημοκρατικής νομιμότητας σε αυτή την υπόθεση, δηλαδή με ισχυρή ανάμειξη και διαχείριση του θέματος από το ΕΣΡ, τότε θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε πολιτικού χώρου μέσα από τις κλασικές δημοκρατικές διαδικασίες να έχει και τη δική του πολιτική παρουσία στο μιντιακό σύστημα. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο", σημείωσε (Αθήνα 9,84) ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης. "Θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς. Θα κλείσουν σταθμοί, αν κλείσουν και δεν υπάρχει μόνο ανοιχτό το πρόβλημα ανεργίας των δημοσιογράφων, αλλά και ενός περιορισμού του πλουραλισμού της ενημέρωσης. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα", πρόσθεσε.

-Τα βήματα της διαδικασίας
Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατομμύρια ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς. Να αποσυρθούν, δηλαδή, από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και να διατηρήσουν την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη.

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα βήμα προς βήμα και κατά την κρίση της, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή, θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα περάσει στα χέρια του πλειοδότη.

-Οι οκτώ…μονομάχοι
Μετά από ένα μπαράζ έντονων ενστάσεων και σφοδρής αντιπαράθεσης των εκπροσώπων των σχημάτων, που άφησαν σαφείς αιχμές για τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής γύρω από την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών όσον αφορά στις εταιρείες συμφερόντων Καλογρίτσα και Βρυώνη, τελικά στο διαγωνισμό θα δηλώσουν "παρών" οκτώ μονομάχοι.

Ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα, κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ, με την κίνηση αυτή να συνοδεύεται από καταγγελίες για άνωθεν εντολή στην αρμόδια υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να κρατηθεί το πρωτόκολλο ανοιχτό παρά τη λήξη του χρόνου, για να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του συγκεκριμένου ομίλου.

Πρόβλημα υπήρξε και με την εγγυητική επιστολή του ιδιοκτήτη του καναλιού "Ε", Φίλιππου Βρυώνη η οποία προερχόταν από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, και ήταν διάρκειας 36 ημερών, αντί 365 ημερών που προβλέπει ο νόμος. "Θα πρέπει να απορριφθούν και οι δύο συμμετέχοντες", ήταν η σχετική αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του "Σκάι", Κώστα Κιμπουρόπουλου.

"Δεν πρέπει να γίνουν δεκτές αυτές οι δύο υποψηφιότητες", σημείωσε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του "Alpha", Δημήτρης Φουρλεμάδης. Η απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ερχόταν, λίγη ώρα μετά το νέο μπάχαλο, για να ανάψει "πράσινο φως" στον κ. Καλογρίτσα, πετώντας, ταυτόχρονα, εκτός διαδικασίας δημοπράτησης τον κ. Βρυώνη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

"Αποφασίζουμε ότι οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων ήτοι των:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

είναι αποδεκτές, καθόσον πληρούν όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις.

Η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη".

Πλέον, ο κύβος για μια διαδικασία που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ερρίφθη.

Σχόλια