Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού


Να μάθει να διαβάζει τα μεγέθη του προϋπολογισμού συνιστούν στην αντιπολίτευση πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού
Ο στόχος για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπερκαλύφθηκε, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης το κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, που δόθηκαν σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στη δημοσιότητα.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν συγκεκριμένα πως «τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.
Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.
Επίσης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016».
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του… “κόφτη”!».
«Η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού.
Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις.
Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση φέρεται, δε, να συνιστά σε αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της «να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα».

Δ. Αλ.

Σχόλια