Επιχείρηση «ταράξτε τους στη νομιμότητα»: Τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια

Όταν υποχωρεί η παλίρροια αποκαλύπτεται ποιοι φοράνε μαγιό και ποιοι κολυμπάνε γυμνοί. Κάπως έτσι σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της η «πληγωμένη» από την αντισυνταγματικότητα διάταξης του νόμου Παππά κυβέρνηση μετά την υποχώρηση της «παλίρροιας» του ΣτΕ, επιχειρώντας να τορπιλίσει τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για σαμποτάζ διαρκείας στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρέθηκαν στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων στην Ηρώδου Αττικού.

Το ζήτημα είναι τόσο κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί το ήμισυ του αφηγήματος της κυβέρνησης αλλά και μεγάλη πληγή στην οποία οφείλονται πολλές από τις σημερινές στρεβλές πραγματικότητες που οδήγησαν στα μνημόνια, που σπρώχνει πίσω ακόμα και το σχεδιασμό για άμεσο ανασχηματισμό.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός καθώς υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν».

Έτσι, τόσο στις συσκέψεις με συνεργάτες του όσο και στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για τρεις ώρες εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης, εξετάστηκαν προσεκτικά όλα τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη μάχη με τη διαπλοκή που πλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «ανένδοτου».

Τούτων δοθέντων και παρά την αρχική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για άμεση κατάθεση της ρύθμισης – γέφυρας για προσωρινές βεβαιώσεις εκπομπής στα κανάλια μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει ο διαγωνισμός, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση νέα διερευνητική Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ.

Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «η ΝΔ θα κληθεί να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων», αφού θέτει εκ νέου προσχηματικά ως εκβιαστικό όρο την κατάργηση του νόμου Παππά, ο οποίος ωστόσο δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του παρά μόνο στη διάταξη 2Α με την οποία συμμορφώνεται και η κυβέρνηση.

«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «εάν πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι εμφανές πως η ΝΔ «δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

«Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τέλος, ως προς τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται ότι θα έρθει μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και θα προβλέπει καταβολή τιμήματος που υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ για ένα έτος από όλους τους υποψήφιους καναλάρχες (τους οχτώ που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού), τήρηση του μίνιμουμ των 400 εργαζομένων, των απαιτούμενων κτηριακών υποδομών και του προγράμματος.

Σχόλια

  1. "Προφάσεις εν αμαρτίαις" και τίποτε περισσότερο η στάση της νέας δημοκρατίας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών κι όλα αυτά με μπόλικο πασπάλισμα τάχα μου δημοκρατίας! Τους πήραν ομως χαμπάρι και οι πέτρες πλέον! Βέβαια φυσιολογική είναι η αντίδραση αυτή στο ξηλωμα δομών εξουσίας όπως αυτές των "καναλιών" που στήριξαν τα δύο πρώην μεγάλα κομματα εξουσίας τα οποία έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό χάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου