"Κόκκινος συναγερμός" από HSBC: Προετοιμαστείτε για σημαντικό sell-off στις μετοχές



Μετά την Citigroup τώρα έρχεται και η HSBC και προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για μία "σοβαρή πτώση" στις αγορές.

Σε note που έστειλε στους πελάτες της επισημαίνει ότι έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός" για ένα επικείμενο sell-off στις μετοχές, λόγω της κίνησης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Με βάση την τεχνική ανάλυση και την αρχή του Elliott Wave, η οποία παρακολουθεί την τάση του χρηματιστηρίου για να αναλύσει την επενδυτική συμπεριφορά και τις πιθανές επόμενες κινήσεις, η HSBC καταλήγει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση της αγοράς.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η HSBC είχε σημειώσει ότι οι κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και του δείκτη Dow Jones έμοιαζαν υπερβολικά πολύ με εκείνες που προηγήθηκαν του χρηματιστηριακού κραχ του 1987. Μάλιστα είχε σημειώσει ότι έχει σημάνει "πορτοκαλί συναγερμός" στις μετοχές καθώς τεχνικά φαινόταν ότι είχαν αγγίξει πλέον την κορυφή τους και ο μόνος δρόμος ήταν η πτώση.

H Citigroup σε δικό της note αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε επίσης τις ομοιότητες της αγοράς με το κραχ του 1987 μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Η πτώση του Dow Jones που άγγιξε τις 200 μονάδες βάσης την Τρίτη οδήγησε την HSBC να ανεβάσει τα επίπεδα συναγερμού επισημαίνοντας ότι η πτώση έχει ήδη ξεκινήσει.

"Με την αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά να σημειώνει επιθετικό sell-off στις 11 Οκτωβρίου, έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός", όπως τονίζει η τράπεζα. "Η πτώση ήταν ευρεία και ο δείκτης Traders Index έδειξε έντονη πίεση πωλήσεων την στιγμή που η αγορά πλησίαζε τα χαμηλά ημέρας". O δείκτης αυτός συνδυάζει τόσο το εύρος της αγοράς όσο και τον όγκο συναλλαγών της πώλησης και της αγοράς μετοχών. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο bearish είναι οι συναλλαγές.

Σύμφωνα με την HSBC, εάν ο δείκτης Dow Jones πέσει κάτω από τις 17.992 μονάδες ή ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, υποχωρήσει κάτω από τις 2.116, το "σοβαρό" sell-off θα ενεργοποιηθεί.

"Όσο τα επίπεδα αυτά παραμένουν άθικτα, οι ταύροι θα εξακολουθούν να έχουν μια μικρή ελπίδα", σημειώνει η τράπεζα. Ωστόσο, όπως προσθέτει, ένα σπάσουν αυτά τα επίπεδα προς τα κάτω και η αγορά κλείσει κάτω από αυτά, κάτι το οποίο φαίνεται εξαιρετικά πιθανό, αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι bears έχουν πάρει τα ηνία της αγορά. "Η πιθανότητα μίας σοβαρότατης πτώσης στην αγορά είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλή", καταλήγει η HSBC.

Ελ. Κ.
capital.gr

Σχόλια