Πιο κοντά από ποτέ σε λύση «πακέτο» μέσα στο 2016
Το σύνθημα για μηδενισμό του κοντέρ και φυγή προς τα εμπρός δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, με τις τελετές παράδοσης παραλαβής, από τις οποίες δεν έλειψαν οι αιχμές αποχωρήσαντων, με πλέον εμφατικές αυτές του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Την ίδια ώρα θετικά αποτιμούν στην Ηρώδου Αττικού τα μηνύματα που εξέπεμψε το Eurogroup της Δευτέρας, με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο και ενθαρρυντικό κλίμα για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Στόχος είναι μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλης του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε το δρόμο προς την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Τα μέτρα του ESM θα έχουν εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Κλ Ρέγκλινγκ, προαναγγέλοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «πράσινη κάρτα» για να εντάξει ο Μάριο Ντράγκι, τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Το ζήτημα της αξιολόγησης εξάλλου αποτέλεσε και βασικό κριτήριο των επιλογών που έκανε στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, καθώς κατέστη εμφανής ο στόχος του να αρθούν τα εμπόδια προκειμένου μέσα από την άμεση ολοκλήρωσή του να περάσει η χώρα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και την ένταξη στο QE του Μάριο Ντράγκι που θα δώσει σημαντική ανάσα στην πραγματική οικονομία μέσα από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Με τις νέες επιλογές του πρωθυπουργού να βρίσκονται πλέον και επίσημα επικεφαλής των χαρτοφυλακίων τους, τα βλέμματα όλων επικεντρώνονται στα δύο μεγάλα στοιχήματα. Αυτά δεν είναι άλλα από το υπουργείο Εργασίας υπό την Έφη Αχτσιόγλου που θα περάσει από την ηλεκτρική καρέκλα των εργασιακών και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον Δημήτρη Παπαδημητρίου που καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύ φορτίο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Παράλληλα, στην επίσημη πρώτη του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να δοθούν αναλυτικότερα οι άμεσοι στόχοι και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ο νέος πορτ παρόλ του Μαξίμου πέφτει χωρίς καθυστερήσεις στα βαθιά με τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με την επικοινωνία της κυβέρνησης να αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοίχημα.

Εν τω μεταξύ, στα απόνερα του ανασχηματισμού ανακατατάξεις συνεχίστηκαν τη Δευτέρα και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Θόδωρος Μιχόπουλος επανήλθε στη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με τον Άγγελο Τσέκερη να αναλαμβάνει επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ νέα Γενική Γραμματέας του Πρωθυπουργού στη θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ανέλαβε η Ιωάννα Πεππέ.

Σχόλια