Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές υπό... το βάρος του TrumpΑπό Ασία μέχρι Αμερική τα χρηματιστήρια βυθίζονται υπό τον φόβο της πιθανότητας εκλογής ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, τον Donald Trump.

Ειδικότερα, σχεδόν κατά 6% έφτασε να υποχωρεί ο δείκτης Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ και ο Hang seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 4%. Τώρα ο Nikkei καταγράφει πτώση 4,89% και ο Hang Seng κατά 2,87%.

Επίσης, τα futures του Dow Jones δείχνουν απώλειες 800 μονάδων (4,9%), ενώ limit down καταγράφουν τα futures για τους S&P και Nasdaq, στο 5%.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 3,5% έναντι του γεν, στα 101,94 γεν, 1,8% έναντι του ευρώ στα 1,1242 δολάρια και 2% έναντι του ελβετικού φράγκου.

Και το πέσο διευρύνει τις απώλειές του στο 11%, που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών, ενώ ενισχύεται το γεν, καθώς ο Trump κερδίζει όλο και περισσότερες πολιτείες-κλειδιά.

Την μεγαλύτερη άνοδο από το Brexit καταγράφει ο χρυσός, καθώς οι traders επιστρέφουν στα ασφαλή assets, καθώς ο Trump κερδίζει όλο και περισσότερες πολιτείες, κρίσιμες για την προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε κατά 55 δολάρια στα 1.327 δολάρια την ουγκιά καθώς τα αρχικά αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα ο Trump να υπερισχύσει έναντι της Clinton στον αγώνα για την προεδρία, ρίχνοντας τις αγορές παγκοσμίως σε αναταραχή.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημειώνει άνοδο 4,35% στα 1.327 δολάρια την ουγκιά, που αποτελεί την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακά άνοδο από την ημέρα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Το πέσο –βαρόμετρο για την αίσθηση των επενδυτών σχετικά με το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ- σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών προτού γυρίσει σε αρνητικό έδαφος υποχωρώντας κατά 11%, ενώ παίρνουν κεφάλι" τα safe haven assets, όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός.

"Βάλτε τις ζώνες σας διότι πρόκειται για μια ανώμαλη διαδρομή", τόνισε ο Chad Morganlander, διαχειριστής κεφαλαίων στην Stifel, Nicolaus & CO η οποία διαχειρίζεται 172 δισ. δολάρια.

"Φαίνεται ότι πριν από δύο ημέρες οι αγορές είχαν πειστεί ότι η Clinton θα κερδίσει τις εκλογές. Προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και τώρα βλέπουμε ότι τα futures, το πετρέλαιο, τα νομίσματα και οι αγορές, όλα αποτυπώνουν νέα ρίσκα. Αν δεν δούμε κάποιες μεγάλες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, και το Οχάιο να ψηφίζουν για την Hillary, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτό το selloff", τόνισε ο J.J. Kinahan, της TD Ameritrade.

Οι επενδυτές μετακινήθηκαν στα ομόλογα και τα παράγωγα των μετοχών υποχώρησαν καθώς οι traders περιμένουν το αποτέλεσμα από την Φλόριντα, μια πολιτεία που θεωρείται ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο.

"Είναι όλα για την Φλόριντα. Εάν την κερδίσει (η Clinton), όλα τελείωσαν", δήλωσε ο Boris Schlossberg, της BK Asset Management. Ο ίδιος δήλωσε πως οι μετοχές και το αμερικανικό δολάριο κινούνται με βάση τις προσδοκίες ότι η Clinton μπορεί να κερδίσει την πολιτεία, αλλά τα futures μείωσαν τα κέρδη τους.

"Ο Trump πρέπει να κερδίσει την Φλόριντα, αλλά πρέπει επίσης να κερδίσει την Πενσυλβάνια, την Βόρεια Καρολίνα και το Νιου Χαμσάιρ. Ακόμη και αν κερδίσει την Φλόριντα, έχει ακόμη ένα μεγάλο εμπόδιο μπροστά του", ανέφερε ο Dan Clifton της Strategas.

Σχόλια