Μέτρα ανακούφισης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός – 13η σύνταξη σε 1.600.000 συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ


Η 13η σύνταξη σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι 850 ευρώ και η ανατολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες, είναι τα βασικά μέτρα υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων που ανακοίνωσε ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η καταβολή της 13ης σύνταξης θα γίνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου μαζί με τις άλλες συντάξεις και αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των λεπτομερειών από τον αρμόδιο υπουργό Τάσο Πετρόπουλο.
Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.
Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων»
Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι)
Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).
Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016
«Δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει από τους διαθέσιμους πόρους να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Σήμερα, παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευσή, αποφασίζουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους.»

Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων είναι 617 εκατομμύρια ευρώ και θα διατεθεί σε συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω με τους χαμηλοσυνταξιούχους να λαμβάνουν μεγαλύτερη ενίσχυση, όπως και αυτοί που βρίσκονται κοντά στα 850 ευρώ, ενώ διευκρίνισε πως το κατώτατο ποσό θα είναι τα 300 ευρώ.

Πρόκειται, όπως είπε ο ίδιος,  για την διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα, σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. Τα εν λόγω κονδύλια προέρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και είναι ήδη εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.  

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Η εξίσωση του ΦΠΑ αποτελεί δέσμευσή μας, απέναντι τους εταίρους, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί τώρα, που τα νησιά πλήττονται από την προσφυγική κρίση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «Η Ελλάδα με τις θυσίες της κρατάει το βάρος της Ε.Ε. στην προσφυγική κρίση κι τώρα έφτασε η ώρα της αναγνώρισης» .

«Αποφασίσαμε επίσης στήριξη των νησιών πρώτης γραμμής που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδύνατων. Διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και δυνατοί«, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

«Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αλλά συνεχίζουμε χωρίς υποχωρήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι τελικός στόχος είναι η έξοδος από την κρίση και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Σχόλια