Ποιοι είναι οι 38 υπόλογοι για το όργιο σπατάλης....«Αθήνα ‘97»: Πάρτι εκατομμυρίων με υπουργούς, δημοσιογράφους και πρόσωπα του αθλητισμούΤου Σάββα Λιβάνιου
Υπόλογοι για τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία ξοδεύτηκαν για το "Αθήνα 97" (σε δραχμές ήταν... δισσεκατομύρια) , με τηνιδιότητα που είχαν τότε, και οι οποίοι είναι καταλογιστέοι ως μέλη της ΚΟΕ, σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι οι :


· Ανδρέας Φούρας , υφυπουργός αθλητισμού
· Γιάννης Σγουρός , Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
· Γιώργος Λιάνης , υφυπουργός αθλητισμού
· Ευαγγ.Σαβράμης , γενικός διευθυντής ΚΟΕ
· Χαράλαμπος Γκότσης τότε σύμβουλος Φούρα.
· Ευάγγελος Παπαποστόλου Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ
· Βασίλης Σεβαστής πρόεδρος ΣΕΓΑΣ
· Κονδυλία Καρατζά εκπρόσωπος ΚΚΕ
· Χρήστος Σμυρλής εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
· Κυριακή Κωνσταντινίδου
· Φωτεινή Παπαδάκη μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
· Σταύρος Τζωρτζής εκπρόσωπος Ολυμπιονικών;
· Αγγελος Μοσχονάς εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων
· Χαράλαμπος Λαγός
· Κωνσταντίνος Δάρρας
· Γιώργος Τζιάς εκπρόσωπος Συνασπισμού
· Γιώργος Αλεξανδράκης μέλος του ΔΣ ΣΕΓΑΣ
· Γιώργος Χατζημανώλης εκπρόσωπος ΟΑΚΑ
· Κωνσταντίνος Λιάσκας εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
· Ιωάννης Δημαράς , πρώην βουλευτής ΔΗΚΙ
· Κωνσταντίνος Αλαβάνος
· Στράτος Σεφτελής, διευθυντής αθλητικού τμήματος ΕΡΤ
· Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος ,Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Τύπου
· Πέτρος Καλογρίδης
· Γιώργος Γερόλυμπος πρόεδρος ομοσπονδίας ΚΑΡΑΤΕ
· Νίκος Φιλάρετος μέλος της ΔΟΕ (απεβίωσε)
· Μιχάλης Ξεκαλάκης διοίκηση ΣΕΓΑΣ
· Χαράλαμπος Παυλόπουλος εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης
· Περικλής Μπάκας εκπρόσωπος εργαζομένων ΣΕΓΑΣ
· Χρήστος Σαλαλές εκπρόσωπος ΟΠΑΠ
· Σοφία Σακοράφα
· Κων/νος Παπαναστασίου
· Στράτος Μολυβάς πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
· Ευάγγελος Δάρρας Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ
· Ευάγγελος Τζελάτης μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
· Φωτεινή Παπαδάκη μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
· Τζίκα Θωμά και Τζίκα Αικατερίνη (κληρονόμοι Αντώνη Τζίκα- πρόεδρος ΕΟΕ)
Όλοι οι προαναφερόμενοι οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη λάβει τις σχετικές κοινοποιήσεις έχουν ένα ακόμη στάδιο αμύνης. Μπορούν να ασκήσουν εφέσεις κατά της επίμαχης πράξης ,οι οποίες θα συζητηθούν σε Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες δικαστικές πηγές "η ουσία έχει ήδη κριθεί ".
Τριάντα οκτώ πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και αθλητικοί παράγοντες καλούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψουν 12.448.198 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο! Το ποσό αυτό σύμφωνα με το πόρισμα κατασπαταλήθηκε κατά τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1997.
Της Κατερίνας Κατή
Στην πόρτα των πρώην υφυπουργών Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και Γιώργου Λιάνη, του πρώην Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιάννη Σγουρού, καθώς και των υπολοίπων 35 υπολόγων , πολιτικών και μη παραγόντων, αριβάρει το ...ραβασάκι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα εκατομμύρια του δημοσίου χρήματος που καλούνται να καταβάλουν για το "πανηγύρι κακοδιαχείρισης" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασσικού Αθλητισμού "Αθήνα 97".
Πρόκειται για τον καταλογισμό , που έχει ήδη κοινοποιηθεί στους περισσότερους από τους 38 συνολικά διαχειριστές δημοσίου χρήματος ,και βεβαιώνει το χρέος το οποίο αναλογεί στον καθένα για τα 12.448.198 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση.
Η μερίδα του λέοντος για τον ...λογαριασμό ανήκει στον Ευάγγελο Σαβράμη, γενικό διευθυντή της αρμόδιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ) .Καταλογίζεται ,αποκλειστικά στον ίδιο και υπέρ του Δημοσίου, ποσόν 10.553.536,15 ευρώ.
Οι υπόλοιποι υπόλογοι, με την ιδιότητα των μελών της ΚΟΕ, κρίθηκαν καταλογιστέοι, εις ολόκληρον, με το συνολικό ποσόν του 1.894.662 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα της αναγκαστικής κατάσχεσης, το ελληνικό δημόσιο , θα ψάξει έναν προς έναν και όπου βρίσκει θα ...παίρνει μέχρι να εξοφληθεί όλο το χρέος.
Το Documento αποκαλύπτει σήμερα την καταιγιστική για τη δημοσιονομική ευθύνη των υπολόγων , υπ. αριθμόν 0059, πράξη καταλογισμού του Β Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκδόθηκε μετά από μακροχρόνιους και μετ΄ εμποδίων ελέγχους στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 , στο παραπέντε δηλαδή της παραγραφής κι αφού αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή τροπολογία που θα είχε ως συνέπεια την ακύρωση της.
Το άρθρο που τελικώς αποσύρθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, τροποποιούσε ισχύουσα διάταξη του Ν. 4129/2013 (Κώδικας Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο) και πρότεινε η αξίωση προς καταλογισμό υπολόγου χρηματικής διαχείρισης να παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών από τη δημιουργία ελλείμματος, και τα δικαιολογητικά των ενταλμάτων πληρωμής και λοιπά διαχειριστικά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί, να φυλάσσονται στο εξής για 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους στο οποίο αφορούν.
Είχε προηγηθεί καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή ,προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκου Νικολόπουλου, με την οποία ζητούσε "να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη διάταξη που παραγράφει μείζονα οικονομικά εγκλήματα χαρίζοντας εκατομμύρια στους υπόλογους ".


"Είστε όλοι υπόλογοι"

Η πράξη καταλογισμού αριθμεί 123 πυκνογραμμένες σελίδες και αναδεικνύει το όργιο της κακοδιαχείρισης, καθώς καταγράφονται αναλυτικά όλα τα ευρήματα της προηγηθείσας έκθεσης κατασταλτικού ελέγχου νομιμότητας ,η οποία υιοθετείται σχεδόν στο σύνολο της, αλλά και τα υπερασπιστικά επιχειρήματα των εμπλεκομένων τα οποία καταρρίπτονται από τα μέλη του Β Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόεδρος η σύμβουλος, Κωνσταντίνα Ζώη).
Όπως προκύπτει ,στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη , μιλώντας για "έλλειψη υπαιτιότητας και καλή πίστη" ,και οι περισσότεροι τα "έριξαν" στον Ευάγγελο Σαβράμη, λόγω της αυξημένης του ευθύνης ως γενικού διευθυντή της ΚΟΕ. Επικαλέστηκαν δε και την αρχειοθέτηση λόγω ...παραγραφής του ποινικού σκέλους της υπόθεσης.
Ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός, Ανδρέας Φούρας , επικαλέστηκε και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών ,που δεν έτυχε εφαρμογής στην περίπτωση του, για να τεκμηριώσει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.
Σύμφωνα όμως με το Ελεγκτικό Συνένδριο:
· Την ιδιότητα του υπολόγου διαχειριστή φέρει και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, αφού είχε την ιδιότητα του προέδρου της ΚΟΕ και συμμετείχε στις κατ΄ ιδίαν συνεδριάσεις της με τη συγκεκριμένη ιδιότητα.
· Αβασίμως προβάλλει με το από 4.6.2014 σημείωμα του ότι δεν δύναται να φέρει την ιδιότητα του υπολόγου αφού υποστηρίζει ότι προϋπόθεση για τη αστική και συνεπώς τη δημοσιονομική του ευθύνη είναι η ποινική του καταδίκη από το αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο . Και τούτο διότι φέρει την ιδιότητα και τις ευθύνες του δημοσίου υπολόγου όχι ως Υφυπουργός , ιδιότητα με την οποία παρείχε τις επιχορηγήσεις ,αλλά ως μέλος της ΚΟΕ ,ιδιότητα με την οποία συνέπραξε στη διάθεση τους .


"Οι υπόλοιποι γνώριζαν"

Αναφέρεται στο σκεπτικό -καταπέλτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου :
• Η οικονομική διαχείριση του "Αθήνα 97" είχε αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα αφού προήλθε από επιχορηγήσεις του Δημοσίου μέσω τριών διαφορετικών πηγών ( Τακτικό Προϋπολογισμό, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , ΟΠΑΠ)
• Οι αποδιδόμενες δημοσιονομικές παρατυπίες , ερείδονται σε παράβαση ρητών κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας του " Αθήνα 97" , τις οποίες οι υπόλογοι γνώριζαν ή όφειλαν και μπορούσαν ευχερώς να γνωρίζουν. Εξάλλου το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το "Αθήνα 97" διαμορφώθηκε ενώ ήταν γνωστό ότι οι αγώνες ανατέθηκαν δύο έτη πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους, και συνεπώς, δεν δύναται να προβάλλεται το γεγονός αυτό ως λόγος απομείωσης της δημοσιονομικής τους ευθύνης. Το πλαίσιο αυτό διασφάλιζε ,άλλωστε, την απαραίτητη ευελιξία στη δράση του νομικού προσώπου ,ώστε να καταστεί εφικτή η επιτυχής διεξαγωγή των αγώνων , συγχρόνως όμως έθετε ένα σύστημα κανονιστικών ρυθμίσεων , που διασφάλιζαν την διαφανή διαχείριση των ιδιαιτέρως υψηλών ποσών δημοσίου χρήματος που διατέθηκαν με την μορφή επιχορηγήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου, οι προβαλλόμενοι με τα υπομνήματα των υπολόγων ισχυρισμοί περί έλλειψης υπαιτιότητας , συγγνωστής πλάνης και καλής πίστης είναι απορριπτέοι.
• Απορριπτέοι είναι και οι ισχυρισμοί περί τυπικής -συμβολικής συμμετοχής στην ΚΟΕ και περί ευθύνης των εκκαθαριστών ή του Γενικού Διευθυντή κατά περίπτωση και όχι των ίδιων. Αλλά και το επικαλούμενο γεγονός ότι είχαν ελάχιστη ενημέρωση για τα συζητούμενα θέματα ή ότι ευλόγως ακολουθούσαν τις προτάσεις του προέδρου της ΚΟΕ δεν αίρει , ενόψει της φύσης των παραβάσεων, την δημοσιονομική τους ευθύνη.
• Η φύση των διαπιστωθέντων παρατυπιών αλλά και το ύψος του επελθόντος σε βάρος του Δημοσίου χρηματικού ελλείμματος, συνιστούν επιβαρυντικές περιστάσεις που επιτείνουν την υπάρχουσα δημοσιονομική ευθύνη.
• Η δημοσιολογική ευθύνη του υπολόγου ή συνευθυνομένου για διαπιστωθέν έλλειμμα είναι ανεξάρτητη και στηρίζεται σε διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές που θεμελιώνουν την ποινική ευθύνη. Το γεγονός συνεπώς ότι κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης δεν ασκήθηκε σε βάρος των υπολόγων δίωξη αλλά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο λόγω παραγραφής δεν αποτελεί λόγος απαλλαγής τους από τη δημοσιονομική ευθύνη. Παραδοχή της αντίθετης άποψης , θα οδηγούσε άλλωστε στην έμμεση τροποποίηση τη εικοσαετούς παραγραφής που διέπει κατά γενικό κανόνα του δημοσιονομικού δικαίου τον καταλογισμό υπολόγων για διαχειριστικά ελλείμματα.
• Ο ισχυρισμός περί παραγραφής της αξίωσης προς επιβολή καταλογισμού κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 56 παρ.3 εδ. β του νόμου 2362/1995 ,ερείδεται επί της εσφαλμένης προϋπόθεσης ότι αφετηρία της εκεί προβλεπόμενης δεκαετούς προθεσμίας δεν αποτελεί η ημερομηνία έγκρισης του απολογισμού αλλά η υποβολή των λογαριασμών της διαχείρισης του υπολόγου στο Ελεγκτικό Συνέδριο , που δεν εχώρησε πάντως πριν από το έτος 2009 όταν συγκροτήθηκε αρχικώς με απόφαση του Προέδρου αυτού ομάδα διενέργειας κατασταλτικού ελέγχου.
Βεβαίως, όλοι οι υπόλογοι έχουν το δικαίωμα άσκησης εφέσεων στα τακτικά Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου .


Το χρονικό των… μη ελέγχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος έλεγχος από την Οικονομική Επιθεώρηση ολοκληρώθηκε το 2007 . Δεν προέβη σε καταλογισμό και κοινοποιήθηκε η σχετική έκθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το 2009 αποφασίστηκε επιτόπιος έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης για τις οικονομικές χρήσεις των ετών 1995 μέχρι και 1998 .
Ουδέν πόρισμα υπέβαλλε η αρμόδια ομάδα.
Το 2012 ανασυγκροτήθηκε η ομάδα ελέγχου, αμέσως όμως τα πέντε μέλη της τοποθετήθηκαν σε άλλους ελέγχους με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ,ενώ μετά την προαγωγή δύο ακόμα μελών της ομάδας σε Επιτρόπους δυσχεράνθηκε ακόμη περισσότερο το έργο της. Επιπλέον δυσχέρεια αποτέλεσε ,λόγω του μακρού χρόνου που μεσολάβησε από την εκκαθάριση της ΚΟΕ (31.8.1998) και της διενέργειας του ελέγχου , το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενεργό λογιστήριο.
Η έκθεση ελέγχου με επικεφαλής της ομάδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την σύμβουλο Δέσποινα -Καββαδία -Κωνσταντάρα, που αποτέλεσε και το βασικό εργαλείο για τον τελικό καταλογισμό, ήταν έτοιμη τέλη Ιουλίου 2013 ...
Εκατομμύρια σε… εθελοντές, κάδους, καπέλα και κεριά

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε για τον λογαριασμό των εκατομμυρίων που μετακυλίστηκαν στις πλάτες των πολιτών.
Οι «εθελοντές», που ...πληρώθηκαν, κόστισαν 600 εκατ. δραχμές.
Οι τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων χρυσοπληρώθηκαν. Καταγράφεται π.χ. δαπάνη πάνω από 2 δισ. δραχμές για την τελετή έναρξης και λήξης στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με το ελεύθερο να αποφασίζει για το προσωπικό και τα ποσά πληρωμής .
Πληρώσαμε τιμολόγια ρεμούλας, όπως 13 εκατ δραχμών για καθαρισμό τουαλετών, λαμπτήρων και κερκίδων ή τιμολόγιο 70 εκατ. δραχμών για 30 εκδηλώσεις προβολής της διοργάνωσης σε μία ημέρα.
Χρεωθήκαμε διπλοπληρωμές δαπανών (δωμάτια ξενοδοχείων κτλ.), διπλοπληρωμές υπαλλήλων ΣΕΓΑΣ, ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκού Σταδίου και ιατρικού προσωπικού, υπερτιμολογήσεις παροχών και καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύονται.
Ανάμεσα στα έξοδα ήταν αγορά 400 ζευγαριών παπουτσιών αντί 743.400 δρχ, ρούχα αντί 32.209.870 δρχ. , κεριά που κόστισαν 4.814.400 δρχ.
Για είδη ραπτικής δόθηκαν 112.727 δρχ, για λεξικό 12.480 δρχ, για αναψυκτικά - ποτά , 1.224.000 δρχ.
Σε τριάντα δημοσιογράφους οι αμοιβές των οποίων κυμαίνονταν από 300.000 δρχ. (οι ριγμένοι) μέχρι 3.150.00 δρχ (ο πρώτος) το σύνολο των μη σύννομων αμοιβών ήταν 26,5 εκατομμύρια δραχμές τότε (77.653 ευρώ ,σήμερα) .
Κι ακόμα καταλογίστηκαν παράνομες αποζημιώσεις υπαλλήλων,παράνομες αποζημιώσεις μελών ΚΟΕ , αποζημίωση υπολόγου ΠΔΕ, αμοιβή συμβούλου, έργα, διάφορες δαπάνες καλλιτεχνικά έργα,
Δεν καταλογίστηκαν τελικά :
· έξοδα μετακίνησης αστυνομικών ΕΛΑΣ, 910.000.00 δραχμών, καθώς αν και μη σύννομη η δαπάνη, δεν διατέθηκε απευθείας στους αστυνομικούς αλλά σε λογαριασμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλαδή στο ίδιο το δημόσιο και άρα δεν μπορεί να επιβληθεί καταλογισμός για ποσόν που εισέπραξε το ίδιο το ελεγχόμενο πρόσωπο.
· Παραχώρηση πανάκριβου εξοπλισμού στην ΕΡΤ (εξακολουθεί να υφίσταται στο κρατικό κανάλι ο εξοπλισμός) .


Πηγή: documento.gr

Σχόλια