Εμβάσματα σε «σκοτεινούς» λογαριασμούς και επενδύσεις σε ομόλογα χωρών Λ. Αμερικής
Στο Μπελίζ βρέθηκαν τα 2,5 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν για την κλιματική αλλαγή της κοινότητας της Καραϊβικής
Άλλα πέντε εκατ. εστάλησαν σε τράπεζα αφρικανικής χώρας
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη είχε η τότε υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη

Τα 2,5 εκατ. δολάρια που χορηγήθηκαν το 2008 – επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη – από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων και τα οποία βρέθηκαν σε κρυφό λογαριασμό στο Μπελίζ φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου, οι οποίες μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, «Αίθουσα Σύνταξης», στην ΕΡΤ, η εν λόγω υπηρεσία έστειλε – και ενώ ουσιαστικά η χώρα είχε χρεοκοπήσει – 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα αφρικανικής χώρας, ένα εκατ. ευρώ στον Άγιο Μαυρίκιο και ένα εκατ. ευρώ στη Γενεύη.

Τα ποσά αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Μπελίζ, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, επενδύθηκαν σε ομόλογα χωρών της Λατινικής Αμερικής με μηνιαίο επιτόκιο 5%, δηλαδή απόδοση 60% τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά, δηλαδή, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους για την κλιματική αλλαγή.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους παράγοντες της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Σε ό,τι αφορά στους παραλήπτες (ποιοι τα πήραν και αν τα πήραν), αυτό είναι κάτι που διερευνάται.

Τα εμβάσματα αυτά, μάλιστα, φαίνεται πως δεν έχουν τις απαιτούμενες υπογραφές και δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και μνημόνια συνεργασίας που πιστοποιούν τη νομιμότητα εκταμίευσης.

Πιθανόν όλα τα παραπάνω να συνιστούν αδίκημα απιστίας στην υπηρεσία. Από το υπουργείο Εξωτερικών εικάζουν πως ενδεχομένως να βρίσκονται μπροστά σε έναν κύκλωμα που είχε ίχνη μέσα στο υπουργείο και στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την αντικειμενική πολιτική ευθύνη είχε η τότε υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία λίγους μήνες νωρίτερα, υπενθυμίζουμε, έπαιρνε μαζί της στην Αμερική, για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, 118 άτομα, αρκετοί εκ των οποίων «βαφτίστηκαν» ως σύμβουλοι.

Σχόλια