Το σχέδιο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Αποκαλυπτικό έγγραφοΠακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν οι θεσμοί -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας ...Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν δει το έγγραφο.

Το έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.
Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM,θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.
To Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μια από τις πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους.
Για την ώρα, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές. Αντιπρόσωποι των κρατών της ευρωζώνης συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα.
Μια εναλλακτική είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.
Στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να λάβει μέρος το Ταμείο.
Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν πως το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης διάρκειας ενός έτους.

Σχόλια