«Malta Files»: Βαριά ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων και 15 στοιχηματικές εταιρείες που πάρκαραν τα κλεμμέναΈστηναν εταιρείες, έκαναν εικονικές συμβάσεις με τις μητρικές, κλέβοντας το δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ - Στο κόλπο και όλες οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Spiegel

Μετά τα Panama Papers, oι Έλληνες μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα ένα νέο εφιάλτη.

Πρόκειται για τα «Malta Files», που περιλαμβάνουν εκατοντάδες εταιρείες, που έχουν στηθεί στο φορολογικό παράδεισο της Μάλτας, για τις ανάγκες του ξεπλύματος βρόμικου και μαύρου χρήματος, καθώς και της φοροδιαφυγής.

Στη νέα λίστα που πρόκειται να βγει σύντομα στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι εταιρείες που είχαν στηθεί στην Μάλτα, έκαναν εικονικές συμβάσεις με τις μητρικές στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τεράστια κεφάλαια να αποφεύγουν τη φορολογία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γιγαντιαίο σκάνδαλο έχουν 15 στοιχηματικές εταιρείες, που «πάρκαραν» τα κλεμμένα στον Παναμά και την Μάλτα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως βιομήχανοι, μεσάζοντες, ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και εργολάβοι.

Στο φορολογικό παράδεισο της Μάλτας έχουν «παρκάρει» τεράστια ποσά, τραπεζικά στελέχη, αλλά και πολλοί ελεγχόμενοι για θαλασσοδάνεια.

Οι αποκαλύψεις που άρχισαν με τους γερμανικούς κολοσσούς, που έχουν στήσει εικονικές εταιρείες στην Μάλτα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και με τα ονόματα των μεγαλόσχημων Ελλήνων επιχειρηματιών.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για να υποδεχθούν τις νέες λίστες των φοροφυγάδων, προκειμένου να καταλογίσουν βαριά πρόστιμα και να ασκήσουν κακουργηματικές διώξεις, στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι μέσω των εικονικών εταιρειών στην Μάλτα γίνονταν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και οι αποκαλύψεις θα προκαλέσουν πάταγο…

Spiegel: Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς κολοσσούς στην Μάλτα

Εικονικές θυγατρικές ομίλων και υποκαταστήματα εταιρειών όπως οι πασίγνωστες BMW, Bosch, BASF, Deutsche Bank και Puma είναι εγκατεστημένες στη Μάλτα.

Πολλές δεν αναφέρονται ούτε καν στον τηλεφωνικό κατάλογο, ούτε έχουν προσωπικό. Τρεις εξ αυτών μοιράζονται μάλιστα το ίδιο κουδούνι, ενώ η Lufthansa διατηρεί 18 θυγατρικές στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο, με αποτέλεσμα άλλες χώρες-μέλη να έχουν απώλειες φορολογικών εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Spiegel.

Οι Μαλτέζοι δελεάζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις εταιρείες με ονειρεμένα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτό προκύπτει από τις χιλιάδες σελίδες εγγράφων τα οποία αξιολόγησε το γερμανικό περιοδικό σε συνεργασία με το ερευνητικό δίκτυο «European Investigative Collaborations» (EIC).

Το Spiegel αποκαλύπτει μάλιστα και τις επιλήψιμες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι γερμανικές εταιρείες, των οποίων οι θυγατρικές καταφεύγουν στην Μάλτα για να φοροδιαφύγουν στη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα: Στο ερευνητικό δίκτυο «European Investigative Collaborations» (EIC) περιήλθαν δύο πακέτα δεδομένων, τα λεγόμενα «MaltaFiles», τα οποία επιτρέπουν μια πληρέστερη εικόνα στο μαλτέζικο σύστημα ίδρυσης εταιρειών και αποκαλύπτουν τις μητρικές όσων έχουν εγκατασταθεί εκεί. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα είναι εγκατεστημένοι στη Μάλτα - μέσω θυγατρικών τους - μεγάλοι όμιλοι εταιρειών του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης .

Συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αναφέρει το Spiegel είναι οι γερμανικοί κολοσσοί BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck και μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Bosch και η Rheinmetall. Μόνον η Lufthansa διαθέτει 18 θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα. Σε αυτές συγκαταλέγεται ακόμα και το Ασφαλιστικό Ταμείο της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας.

Κέρδη τα οποία προκύπτουν από δραστηριότητες των εταιρειών αυτών στην Μάλτα φορολογούνται με συντελεστή 6%, εφόσον βέβαια πράγματι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί.

Οι έρευνες του Spiegel εν τούτοις καταδεικνύουν ότι είναι πολύ αμφίβολο ότι πράγματι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες των γερμανικών ομίλων δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρηματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel ότι τρεις εξ αυτών (η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, ο γίγαντας των χημικών BASF και ο βαρόνος των πουλερικών Erich Wesjohann), όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων, αλλά και το ίδιο κουδούνι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες πρώτων υλών K+S και το τμήμα οχημάτων της Rheinmetall . Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αναφέρονται μάλιστα ούτε καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Για μερικές από αυτές δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί το προσωπικό το οποίο υποτίθεται πως εργάζεται σε αυτές. Όταν ρωτήθηκαν δε από το Spiegel, απάντησαν ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητας στη Μάλτα είναι νόμιμες και οι μαλτέζικες θυγατρικές τους είναι γνωστές στο γερμανικό δημόσιο.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, η Μάλτα, έχει υπεραμυνθεί κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, των φορολογικών προνομίων τα οποία παρέχει, τόσο μετά τις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο Spiegel υπογραμμίζει τέλος ότι στην ίδια την Γερμανία μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ανήγγειλε σκληρότερη αντιμετώπιση των φοροφυγάδων της Μάλτας.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χαρακτήρισε μάλιστα το μεσογειακό νησί «Παναμά της Ευρώπης»

«Malta Files»: Ένας φορολογικός παράδεισος εντός της ΕΕ

Ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι ιδρύουν θυγατρικές, ή ενδεχομένως και εικονικές εταιρείες, στη Μάλτα, για να εκμεταλλευτούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκαλώντας φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων στις χώρες της ΕΕ όπου εδρεύουν.

Αυτό προκύπτει από χιλιάδες σελίδες εγγράφων, τα λεγόμενα Malta Files, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ερευνητικού δικτύου European Investigativ Collaborations (EIC) και δημοσιεύονται σταδιακά σε 13 ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Τίποτε στα «Malta Files» δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Αυτό που λέω» δήλωσε ο Μουσκάτ, είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα, από άποψης φορολογίας. Με αυτό το δεδομένο, οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών» αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

«Οι χώρες που διαμαρτύρονται, με την Γερμανία στην πρώτη θέση θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν στη Μάλτα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».

Σύμφωνα με την Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά «φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».

Στην Γερμανία, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται σε πασίγνωστες γερμανικές εταιρείες. Το περιοδικό αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ αμφίβολο αν πράγματι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες των γερμανικών ομίλων δραστηριοποιούνται στην Μάλτα επιχειρηματικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel ότι τρεις εξ αυτών των εταιρειών, όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων, αλλά και το ίδιο κουδούνι.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αναφέρονται ούτε καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Για μερικές από αυτές δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί το προσωπικό το οποίο υποτίθεται πως εργάζεται σε αυτές.

Tο Spiegel σημειώνει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, χαρακτήρισε το μεσογειακό νησί «Παναμά της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L’Espresso η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα «Malta Files», με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο ιταλών επενδυτών.

Σειρά ονομάτων πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά όχι πρώτης γραμμής, αναφέρονται το σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την L’Espresso.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές των αρχών του Ιουνίου, κάλεσε κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την υπόθεση, αποφεύγοντας να την καταστήσουν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

kontranews

Σχόλια