Περιμένουμε ελληνικό ομόλογο πριν πάμε διακοπές, λένε ξένοι επενδυτές!Δεν κρατιούνται οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα!

«Σπάνε τα τηλέφωνα» ρωτούν πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές λέει το Reuters!

Τεράστιο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα! Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και τώρα ή τις επόμενες εβδομάδες και έβρισκε πρόθυμους ιδιώτες επενδυτές και θα αντλούσε σημαντικά ποσά! Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters θα ήταν μία κίνηση που θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τον επίσημο τομέα!

Επενδυτές και τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, θεωρούν ότι η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, που είναι και το βασικό σενάριο, απομακρύνει την αβεβαιότητα από την ελληνική Οικονομία, ενώ παράλληλα το υψηλό (συγκριτικά με Ιρλανδία και Πορτογαλία) επιτόκιο που εκτιμάται πως θα προσφέρει ένας νέος 5τής ελληνικός τίτλος, δίνει σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας!

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι πως η χώρα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την λήξη της τριετούς εξορίας της από τις διεθνείς αγορές, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και οι άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα προσαρμογής, επέστρεψαν στις αγορές, πριν τελειώσει το μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ήταν και οι επισκέψεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου που συναντήθηκε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα και το ανάλογο ταξίδι του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ουάσινγκτον.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ένας από τους ξένους επενδυτές, το fund BlueBay Asset Management τόνισε ότι ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχονται από τραπεζίτες γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά! Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβάναμε ένα τηλεφώνημα σε διάστημα εβδομάδων από τραπεζίτες, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα γύρω από αυτό το θέμα», δήλωση του Μάρκ Ντάουνιγκ του BlueBay Asset Management.

Ο ίδιος τόνισε στην συνέχεια ότι «η αίσθηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει άμεσα. Θα περιμέναμε μάλιστα μια τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Τώρα ή μετά τις γερμανικές εκλογές;

Πάντως τραπεζίτης που συμβουλεύει την χώρα σχετικά με την επιστροφή της στις αγορές δήλωσε στο Reuters ότι «Η Ελλάδα παρακολουθεί την αγορά και προσπαθεί να κάνει κάτι αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου δεν θα απέκλεια μια τέτοια κίνηση τις επόμενες μια – δύο εβδομάδες».

Ο ίδιος προσέθεσε στην συνέχεια, ότι «πιστεύω ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά πλέον από την τρόικα για χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο μια πολιτική δήλωση, οδηγούνται κυρίως απολιτικά στο να κάνουν μια κίνηση».

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που προκρίνουν την αναμονή μέχρι να κλείσει το θέμα των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται και η δήλωση δεύτερου τραπεζίτη που τόνισε ότι πως η έξοδος στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανή, ωστόσο μπορεί να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει να αντλήσει μέχρι και 3 δις ευρώ από την δημοπρασία ομολόγων.

Σχόλια